POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Exxon-ov rekordni profit u trećem kvartalu, sledi i povećanje dividendi

Exxon Mobil Corp je u petak razbio očekivanja jer su rastuće cene energije podstakle rekordan kvartalni profit, skoro jednak onom tehnološkog giganta Apple.

Njegov neto profit od 19,66 milijardi dolara u trećem tromesečju daleko je premašio nedavno podignute prognoze Volstrita, jer su skok prirodnog gasa i visoke cene nafte doveli njenu zaradu u domet od Apple-ovih 20,7 milijardi dolara neto za isti period.

Tek 2013. godine, Exxon se rangirao kao najveća američka kompanija kojom se javno trguje po tržišnoj vrednosti – poziciju koju sada drži Apple.
Akcije Exxona porasle su za 3% na 110,70 dolara, što je rekordno visok nivo koji mu je dao tržišnu vrednost od 461 milijardu dolara.

Profit naftnih kompanija ove godine je skočio jer su se rastuća potražnja i nedovoljno snabdeveno tržište energije sukobili sa zapadnim sankcijama Rusiji zbog njene operacije u Ukrajini.
Američki izvoz gasa i nafte u Evropu je skočio i obećava da će postaviti rekorde profita svih vremena za industriju.

Najveći američki proizvođač nafte prijavio je profit po akciji od 4,68 dolara, što je više od konsenzusnog gledišta Volstrita od 3,89 dolara, zbog ogromnog skoka zarade od prirodnog gasa, nastavka visokih cena nafte i velike prodaje goriva.

„Tamo gde su se drugi povukli suočeni sa neizvesnošću i istorijskim usporavanjem, povlačenjem i smanjivanjem, ova kompanija je krenula napred, nastavljajući da ulaže“, rekao je izvršni direktor Daren Vuds investitorima.
Njegov kvartalni profit “odražava tu duboku posvećenost”, kao i više cene, dodao je on.

Exxon je predvodio rekordne dobitke među najvećim naftnim kompanijama u drugom tromesečju i preskočio je Shell Plc i TotalEnergies SE sa skoro duplo većom zaradom od kontinuiranog klađenja na fosilna goriva dok su konkurenti prebacivali investicije na obnovljive izvore energije.

Exxon je u prvih devet meseci ove godine uložio 43 milijarde dolara, 19% više nego u istom periodu 2008, kada su cene nafte trgovane na rekordnom nivou od 140 dolara po barelu.

Zarada od crpljenja nafte i gasa se utrostručila u poslednjem kvartalu, dok je profit od prodaje motornih goriva skočio deset puta u poređenju sa nivoom od pre godinu dana. Prodaja prirodnog gasa u Evropu i rastuća potražnja za dizel gorivom doveli su do rezultata kompanije bolje od očekivanih.

„Rafinerije – kako u SAD tako i u inostranstvu – su bile najbolje rezultate“, rekao je Piter Mekneli, analitičar u Third Bridge.

Rastući prihodi od goriva obnovili su pozive američkog predsednika Džoa Bajdena da kompanije ulože nenadane prihode od ovogodišnjeg porasta cene energije u proizvodnju umesto da otkupljuju sopstvene akcije.

Exxon će zadržati otkup akcija u vrednosti od 30 milijardi dolara do 2023. godine uz povećanje dividendi, rekla je za Rojters glavni finansijski direktor Ketrin Mikels.
U petak je proglasio dividendu za četvrti kvartal po akciji od 91 centa, što je povećanje od 3 centa, i isplatiće 15 milijardi dolara akcionarima ove godine.

Exxon je saopštio da je njegova američka proizvodnja nafte i gasa iz Permskog basena blizu 560.000 barela nafte i gasa dnevno (boepd), što je rekord.
Proizvodnja za godinu će se povećati za oko 20% u odnosu na 2021, rekao je izvršni direktor Woods.

„Optimizujemo i prilagođavamo naše razvojne planove“, rekao je analitičarima, sa povećanjem proizvodnje tokom cele godine ispod 25% povećanja koje je Exxon predvideo u februaru.

Rezultati su takođe bili potpomognuti povećanjem od skoro 100.000 boepd u odnosu na prethodni kvartal u Gvajani, gde Exxon vodi konzorcijum odgovoran za svu proizvodnju u južnoameričkoj zemlji.

Ali njeno povlačenje iz Rusije smanjilo je ukupnu prognozu proizvodnje za ovu godinu za oko 100.000 barela dnevno.
Iz Exxon-a su izjavili da je njihova ruska imovina eksproprisana.

„Završićemo na oko 3,7 miliona barela dnevno tokom cele godine“, rekao je Mikels, što je pad sa cilja od 3,8 miliona barela dnevno postavljenog u februaru.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter