POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED nije završio sa podizanjem kamatnih stopa!?

Većina zvaničnika Federalnih rezervi je istakla “značajne” rizike za rast inflacije kao znak da bi možda bilo potrebno dalje povećanje kamatnih stopa kako bi se usporila ekonomija, baš u trenutku kada su pozitivni podaci primorali centralnu banku da odustane od prognoze recesije, prema zapisima sa sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) održanog 25. i 26. jula, objavljenih u sredu.

“Većina učesnika je nastavila da vidi značajne rizike rasta inflacije, što bi moglo zahtevati dalje stezanje monetarne politike”, pokazuju zapisnici.

Međutim, neki zvaničnici su pokazali oklevanje da podrže dalje povećanje kamatnih stopa, zbog zabrinutosti da bi zatezanje finansijskih uslova od početka prošle godine moglo biti “značajnije nego što se očekivalo”, dodaju zapisnici.

Na kraju prethodnog sastanka 26. jula, FOMC je podigao referentnu kamatnu stopu na raspon od 5,25% do 5,5%, što je najviši nivo u poslednjih 22 godine.

Fed menja prognozu o recesiji ove godine

Nedavni znaci ekonomske snage, primorali su zvaničnike Feda da napuste svoju prognozu o “blagoj” recesiji ove godine.

“Od pojave stresa u bankarskom sektoru sredinom marta, pokazatelji potrošnje i stvarne aktivnosti su bili jači nego što se očekivalo. Kao rezultat toga, zvaničnici više ne smatraju da će ekonomija ući u blagu recesiju do kraja godine”, pokazuju zapisnici.

U kontekstu otpornije ekonomije i još uvek snažnog tržišta rada, centralna banka i dalje oprezno pristupa proglašenju pobede nad inflacijom i naglašava potrebu za daljim dokazima da inflacija ostaje na održivom putu pada.

Tržišta i dalje podržavaju odsustvo daljih povećanja kamatnih stopa ove godine, a trgovci čak prognoziraju smanjenje kamatnih stopa početkom 2024. godine.

“Naša osnovna prognoza je da će FOMC početi da smanjuje stopu fonda za rezerve u drugom kvartalu 2024.”, saopštio je Goldman Sachs u nedavnoj napomeni.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter