POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED-ov predsednik kaže da bi ukroćenje inflacije moglo dovesti do ‘nekog bola’

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da će napori centralne banke da uguši inflaciju zahtevati „trajni period rasta ispod trenda“ koji će dovesti do bola za domaćinstva i preduzeća.

„Ovo su nesrećni troškovi smanjenja inflacije“, rekao je Pauel tokom govora na godišnjem sastanku FED-a u Džekson Holu u Vajomingu. „Ali neuspeh da se povrati stabilnost cena bi značio daleko veći bol“.

Prošle godine, zvaničnici Fed-a su insistirali da će inflacija biti privremena, ali su visoke cene opstale mnogo duže nego što su očekivali, nešto što je primoralo kreatore politike da deluju agresivno kako bi ohladili ekonomiju.

Pauel je rekao da je centralna banka odlučna da ukroti inflaciju, čak i uz rizik od recesije.

To znači da se nastavi sa povećanjem kamatnih stopa sve dok Fed ne bude zadovoljan da je postigao svoj cilj. Postoji debata o tome koliko daleko će Fed otići na sledećem sastanku politike u septembru.

Fjučers tržište ukazuje na 58,5% šanse za još jedno povećanje od 0,75 procentnih poena, što bi bilo treće po redu. Postoji 41,5% šanse da Fed napravi manji porast od 0,5 poena.

Postoje neki dokazi da se inflacija izjednačava, posebno pošto su cene energije pale poslednjih nedelja.

Tržište nekretnina takođe se hladi jer rastuće kamatne stope i visoke prodajne cene guraju potencijalne kupce za sada na marginu. Ali, kako su pokazali izveštaji o zaradi od trgovaca, potrošači koji se osećaju pod pritiskom zbog rasta cena hrane odlažu kupovinu drugih artikala, kao što su odeća i elektronika.

Ključni skup podataka izašao je ranije danas. Fed-ova preferirana mera inflacije, osnovni indeks lične potrošnje, porastao je 0,1% u julu u odnosu na jun i 4,6% tokom godine do jula, što je manje nego što su analitičari očekivali.

Takođe je bio daleko niži od junskih očitavanja, što ukazuje da se inflacija hladi. Osnovni broj isključuje cene hrane i energije, koje imaju tendenciju da budu nestabilnije.

„Iako je niža inflacija za jul dobrodošla, poboljšanje od jednog meseca je daleko od onoga što će Komitet morati da vidi pre nego što budemo uvereni da se inflacija kreće naniže“, rekao je Pauel danas.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter