POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED podigao kamatne stope za 0,25%! Još jedno povećanje do kraja godine

Federalne rezerve su podigle kamatne stope za 0,25 odsto i zadržale svoju prognozu za još jedno povećanje ove godine u vreme kada se očekuje da će kolebanje u bankarskom sektoru pooštriti uslove kreditiranja i pomoći u hlađenju inflacije.

Federalni komitet za otvoreno tržište, FOMC, podigao je svoju referentnu stopu na raspon od 4,75% do 5% sa 4,5% na 4,75% ranije.

To je bilo drugo uzastopno povećanje stope za četvrtinu poena otkako je Fed ranije ove godine spustio tempo povećanja stope sa 50 baznih poena. Fed je, međutim, saopštio da „predviđa da bi neko dodatno zatezanje monetarne politike moglo biti prikladno kako bi se postigao stav Fed-a po pitanju vraćanja inflacije na 2 procenta tokom vremena“.

Fed je zadržao svoju prognozu referentne stope nepromenjenom od decembra, predviđajući terminalnu stopu od 5,1% u 2023. godini, sugerišući još najmanje jedno povećanje.

Na odluke Fed-a mesecima su uticali podaci o inflaciji, ali nedavno kolebanje u bankarskom sektoru preovladalo je u monetarnoj politici Fed-a i podstaklo veliku neizvesnost u vezi budućeg puta povećanja stopa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter