Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

FED sastanak, pritisak na Celsius, indeks prodaje PPI, Oracle raste. Sta se desava ovih dana na tržištu

Federalne rezerve započinju dvodnevni sastanak sa tržištem koje je u neredu, krećući se na cenu u povećanju ključnih kamatnih stopa od 75 baznih poena. Napredovanje dolara u odnosu na jen i evro se zaustavlja nakon retkog priznanja zabrinutosti od strane japanskog ministra finansija i još većeg napada ECB-a. Američki PPI podaci za maj mogli bi to da promene u bliskoj budućnosti. Kripto ostaje pod pritiskom nakon kolapsa mreže Celsius. OPEK objavljuje svoj mesečni izveštaj o tržištu nafte. Oracle iznenađuje nagore sa svojom kvartalnom zaradom.

  1. Tržišta u neredu kada uoči sastanka Fed-a

Federalne rezerve započinju dvodnevni sastanak o politici u kontekstu sve neuređenijeg tržišta.
Tržišni konsenzus se brzo promenio na očekivanje povećanja ciljne stope Fed od 75 baznih poena u sredu, usled još jednog bolnog prekoračenja potrošačke inflacije u maju.

Referentni prinos desetogodišnjeg trezora porastao je najviše ove godine u ponedeljak pošto su se investitori borili da ponovo procene rizike povećanja kamatnih stopa. Na 3,32%, sada se trguje otprilike na nivou sa dvogodišnjim prinosima, nakon što je nakratko prošao kroz taj nivo u ponedeljak. Održiv period trgovanja kratkoročnim stopama iznad dugoročnih je istorijski bio prilično pouzdan prediktor recesije.

  1. Kripto još uvek pod pritiskom nakon kolapsa Celzijusa

Prostor za kriptovalute ostaje pod pritiskom nakon što je jedan od najvećih multifunkcionalnih igrača u kripto prostoru, Celsius Netvork, suspendovao povlačenje sredstava usred krize likvidnosti u ponedeljak.

Cene bitkoina su dotakle novi 18-mesečni najniži nivo od 20.000 dolara u ranoj trgovini u Evropi. Oprez je i dalje na dnevnom redu, jer su učesnici na tržištu svesni da se Micro Strategy (NASDAQ:MSTR), de fakto fond za bitkoin sa leveridžom, suočava sa pozivom na marginu za zajam od 205 miliona dolara ako cena padne ispod 21.000 dolara.
Sa vedrije strane, najveća svetska berza kriptovaluta po obimu, Binance, uspela je da nastavi sa povlačenjem nakon što ih je privremeno suspendovala u ponedeljak.

  1. Akcije se otvaraju u minusu

Američke berze na otvaranju u minusu, nakon početka nedelje koja je zaudarala na kapitulaciju. Indeks optimizma malih preduzeća koji je ranije sastavio NFIB spustio se na 93,1 sa 93,2, što je najniži nivo u poslednjih 18 meseci, ali manji pad nego što je zabeleženo poslednjih meseci.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Oracle (NYSE:ORCL), čije je kvartalno ažuriranje nadmašilo očekivanja kasno u ponedeljak, i Apple (NASDAQ:AAPL), koji je ponovo na udaru antimonopolskih regulatora EU. U međuvremenu, kripto proksiji ostaju ispod cene: Micro Strategy je pao za 5,4% u pretprodaji, Coinbase (NASDAQ:COIN) za 1,5%.

  1. Napredovanje dolara pauzira nakon što Japan povlači ručnu

Dolar je pauzirao svoj uzlazni marš i prema evru i prema jenu, nakon što je japanski ministar finansija retko priznao zabrinutost zbog njegove slabosti, a u Evropskoj centralnoj banci oživeli su borbu za povećanje kamatnih stopa za pola poena u julu.

U to vreme, ECB je ostavila otvorena vrata za drastičnije akcije u septembru, ali se obavezala na „postepeni“ i „zavisan od podataka“ pristup tokom leta.

  1. Gorivo raste; Mesečni izveštaj OPEK-a, rok za API

Cene sirove nafte su porasle uoči mesečnog izvještaja Organizacije zemalja izvoznica nafte. Njegovo predviđanje potražnje iz Kine biće od posebnog značaja, imajući u vidu obnovljene pojave COVID-19 u Pekingu i Šangaju koje prete da izazovu novi talas ograničenja mobilnosti.

Portparol vlade u Pekingu rekao je ranije da grad mora da učini „sve snage“ da stavi pod kontrolu epidemiju.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter