POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Fed usporava povećanje kamatne stope na 0,5%

Federalne rezerve su u sredu podigle kamatne stope za 0,5% i postavile tepih za sporiji tempo povećanja, ali su nagovestile da će stope morati da se kreću više nego što je ranije bilo projektovano jer inflacija ostaje znatno iznad cilja.

Federalni komitet za otvoreno tržište, FOMC, podigao je svoju referentnu stopu na raspon od 4,25% do 4,5% sa 3,75% na 4% ranije.

Ovaj potez je označio usporavanje u odnosu na povećanje stope od 0,75% viđeno na prethodna četiri sastanka. Ovaj nagli tempo povećanja stopa, najbrži od 1980-ih, počeo je da utiče na inflaciju.

Iako su nedavni dokazi koji ukazuju na usporavanje inflacije ohrabrujući, Fed veruje da su potrebna dalja povećanja, iako sporijim tempom, kako bi se osiguralo da pritisci na cene na kraju padnu na cilj od 2%.

Fed sada vidi da će njegova referentna stopa porasti na srednju stopu od 5,1% u 2023. godini, iznad prognoze od 4,6% u septembru, što sugeriše ciljni raspon od 5%-5,25%, ili otprilike dodatnih 75 baznih poena u narednom periodu.

To je nešto više od tržišnih očekivanja da će stope dostići maksimum od oko 5%.

Na konferenciji za novinare koja je usledila nakon izjave o monetarnoj politici, Pauel je rekao da se politika Fed-a „približava nivou za koji smatramo da je dovoljno restriktivan“.

Centralna banka je takođe signalizirala da će verovatno zadržati stope više do 2023. godine, razočaravajući učesnike na tržištu koji su pozvali na smanjenje u drugoj polovini sledeće godine. Fed predviđa smanjenje u 2024. na 4,1%, ali to je iznad 3,9% predviđenih ranije.

Prošlog meseca, predsednik Fed-a Džerom Pauel označio je snažne pritiske na cene u osnovnom sektoru usluga, bivšim stambenim zgradama, u privredi, podržane rastom plata, kao ključnim pokretačem inflacije i ponovio da ima još posla.

„Pošto plate čine najveći trošak u pružanju ovih usluga, tržište rada ima ključ za razumevanje inflacije u ovoj kategoriji“, rekao je Pauel u novembarskom govoru na događaju Brukings instituta u Vašingtonu.

Predviđa se da će se indeks cena osnovne lične potrošnje, preferirana mera inflacije Fed-a, popeti na 3,5% u 2023. godini, u odnosu na prethodnu prognozu od 3,1%. Za 2024. godinu procenjuje se da će inflacija usporiti na 2,5%, u poređenju sa prethodnom prognozom od 2,3%.
Članovi FED-a zadržali su svoje prognoze inflacije za 2025. na nepromenjenom nivou od 2,1%.

Fed veruje da će njegov režim viših i dužih stopa ugušiti potražnju na tržištu rada više nego što se ranije predviđalo, pomažući da se rast plata stavi pod kontrolu. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti dostići 4,6 odsto u 2023. i ostati nepromenjena sledeće godine, prema projekcijama Fed-a. To je iznad prethodne septembarske prognoze od 4,4%.

Priznajući uticaj strože monetarne politike, članice Fed-a su smanjile svoju prognozu rasta za 2023. za više od polovine na 0,5% sa 1,2% ranije.
Ekonomski rast u 2024. sada se predviđa na 1,6%, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 1,7%.

Dok se Fed sprema na sporiji put povećanja kamatnih stopa, investitori su i dalje oprezni zbog rizika da centralna banka previše zategne i zalažu se za pauzu pre nego kasnije jer je za dosadašnje povećanje kamatnih stopa potrebno vreme da u potpunosti utiče na ekonomiju.

„Znaci da se inflacija smanjuje omogućavaju Fed-u da udahne i pusti da se njihova neverovatno moćna politika širi kroz ekonomiju“, rekao je Erik Diton, predsednik i generalni direktor u The Wealth Alliance-u, uoči odluke. „Mislim da su uradili dovoljno … ne moraju ništa drugo osim da samo čekaju.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter