POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FTX tuži Voyager Digital za 446 miliona dolara

Bankrotirana kripto berza FTX tužila je kripto zajmodavca Voyager Digital u ponedeljak, tražeći da vrati 445,8 miliona dolara otplate kredita koji je FTX platio pre nego što je bankrotirao u novembru 2022.

I FTX i Voyager su podneli zahtev za bankrot usred kolapsa na tržištu kriptovaluta 2022. godine, ali je Voyager-ov bankrot prethodio propasti FTX-a četiri meseca ranije.

Nakon što je Voyager podneo zahtev u julu, zahtevao je otplatu svih neotplaćenih kredita FTX-u i njegovom povezanom hedž fondu Alameda Research.

FTX je u sudskom podnesku naveo da je u Alamedino ime platio Voyager-u 248,8 miliona dolara u septembru i 193,9 miliona dolara u oktobru. FTX je takođe platio kamatu od 3,2 miliona dolara u avgustu, prema njegovim sudskim podnescima.

Pošto su te isplate zajma izvršene tako blizu podnošenja stečajnog postupka FTX-a, one ispunjavaju uslove da budu vraćene i potencijalno iskorišćene za otplatu drugih FTX kreditora, navodi se u žalbi FTX-a.

FTX, nekada među vodećim svetskim kripto berzama, uzdrmao je sektor u novembru tako što je podneo zahtev za bankrot, zbog čega se oko 9 miliona klijenata i drugih investitora suočava sa gubicima u milijardama dolara. Njegov osnivač Sem Bankman-Frid optužen je za prevaru, a nekoliko najviših rukovodilaca, uključujući izvršnu direktorku kompanije Alameda Research Caroline Ellison, izjasnilo se krivim za prevaru. Bankman-Frid je negirao krivicu i zakazano mu je suđenje u oktobru.

U početku se činilo da je FTX prebrodio oluju koja je srušila Voyager i druge kripto kompanije u leto 2022. godine, predstavljajući se kao „beli vitez“ koji bi mogao da stabilizuje nestabilna kripto tržišta. FTX je ponudio da kupi Voyager platformu na stečejnoj aukciji, ali predložena akvizicija se raspala kada je FTX implodirao u novembru.

U svom podnesku od ponedeljka, FTX je priznao navode da je Alameda izvršila prepad na imovinu klijenata FTX-a da bi pokrila svoje rizično zaduživanje i davanje kredita. Takođe se navodi da su Voyager i drugi kripto zajmodavci bili saučesnici u Alamedinom ponašanju, „svesno ili nepromišljeno“ gurajući imovinu svojih klijenata ka Alamedi.

„Voyager-ov poslovni model je bio feeder fund“, rekao je FTX. „Privukao je male investitore i uložio njihov novac sa malo ili nimalo dužne pažnje u investicione fondove za kriptovalute kao što su Alameda i Three Arrows Capital.”

Three Arrows Capital je takođe bankrotirao 2022. godine, a njegovi osnivači su odbili da sarađuju sa likvidatorima koje je imenovao sud i koji pokušavaju da povrate imovinu za klijente Three Arrows Capital.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter