Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Gazprom prekinuo snadbevanje gasa Holandiji, zbog neplaćanja u rubljama

Ruski energetski džin Gazprom (MCX:GAZP) je ranije rekao u utorak da potpuno obustavlja snabdevanje gasom Holandskom dileru gasa GasTerra jer nije izvršio plaćanja za gas isporučen u aprilu, gde su naglasili da će prekinuti isporuku zbog problema sa plaćanjem.

Rusija je već prekinula isporuku gasa za Poljsku, Bugarsku i Finsku, koje su odbile da isplate gas u skladu sa nalogom predsednika Vladimira Putina da se isporuke plaćaju u rubljama.

Nove zahveve za zemlje koje Moskva smatra „neprijateljskim“ uvedene su nakon širokih sankcija koje Zapad obavezuje Rusiji za ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

„Plaćanja za gas koji se dobijaju od aprila trebalo bi da se kreiraju u rubljama korišćenjem novih bankovnih podataka, s obzirom da su ugovorne strane blagovremeno obaveštene“, rečeno je u Gazpromu.

GasTerra, koja kupuje i trguje gasom u ime Holandske vlade, ranije je rekla da je napravila alternativne aranžmane kako bi pokrila dve milijarde blok-metara (bcm) gasa koje je očekivala da dobije od Gazproma do oktobra.

GasTerra je ranije pomenula u ponedeljak da je odlučila da ne usvoji novi sistem plaćanja, koji se odnosi na otvaranje računa za konverziju eura u rublje.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter