POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Globalna tržišta gasa se obnavljaju i vraćaju u balans

Globalna tržišta gasa se postepeno obnavljaju, ali se očekuje da će ostati zategnuta 2023. godine zbog manjih isporuka gasa iz ruskih gasovoda Evropi, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Evropsko i globalno tržište gasa pretrpelo je veliki šok u snabdevanju 2022. godine kada je Rusija smanjila svoje isporuke gasa Evropskoj uniji za 80%, što je izazvalo globalnu energetsku krizu.

Blagi vremenski uslovi, povećanje izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) i snažan pad potražnje za gasom pomogli su da se ublaži šok, ostavljajući skladišta u Evropi na nivou od 60% popunjenih kapaciteta.

„Smanjene tržišne napetosti i relativno dobro snabdevena skladišta uoči leta razlozi su za oprezan optimizam u pogledu sigurnosti snabdevanja“, navodi IEA u svom kvartalnom izveštaju o tržištu gasa.

„Poboljšani izgledi za tržišta gasa u 2023. nisu garancija za buduću volatilnost a globalno snabdevanje gasom će ostati ograničeno 2023. godine, dok je globalna ravnoteža podložna neobično širokom spektru neizvesnosti“, navodi se u izveštaju.

Rizici, koji uključuju nepovoljne vremenske prilike, kao što su suvo leto, manja dostupnost LNG-a i mogućnost daljeg pada ruskih isporuka Evropi, mogli bi da obnove tenzije na tržištu i nestabilnost cena.

U Evropi je potrošnja gasa pala za rekordnih 16 odsto ili 55 milijardi kubnih metara (bcm), tokom grejne sezone 2022/23.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter