Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Globalni pad? Ekonomisti kažu ne još, ali se pripremite na visoke troškove i spor razvoj

VAŽNE NAPOMENE

  • Kako sukob u Ukrajini i poremećaji pandemije nastavljaju da izazivaju pustoš u lancima snabdevanja, stagflacija — definisana niskim BDP-om i visokom inflacijom „najmanje u narednih 12 meseci“, kaže Sajmon Baptist, glavni globalni ekonomista u Economist Intelligence Unit-u — je ovde ostati.
  • Epidemija, kao i rat u Ukrajini, ugušili su snabdevanje robom i proizvodima i poremetili efikasnu distribuciju preko globalnih mreža snabdevanja, što je dovelo do rasta cena uobičajenih potrepština kao što su benzin i hrana. Šejn Oliver, glavni ekonomista kompanije
  • AMP Capital, ne vidi znakove recesije još najmanje 18 meseci.

Recesija u svetu nije neizbežna, ali analitičari upozoravaju na rast cena i slabiji razvoj. „Neće biti neočekivanog „posle“ stagflacije“, rekao je Simon Baptist, globalni ekonomista Economist Intelligence Unit, misleći na recesiju nakon perioda stagflacije.

Dok sukob u Ukrajini i poremećaji pandemije nastavljaju da izazivaju pustoš u lancima snabdevanja, Baptist predviđa da će stagflacija — definisana niskim BDP-om i visokim cenama — trajati „najmanje narednih 12 meseci“. „Cene roba će početi da padaju u narednim kvartalima, ali će ostati trajno više nego pre rata u Ukrajini iz prostog razloga što će ruska ponuda brojnih roba biti trajno ograničena“.

Epidemija, kao i rat u Ukrajini, ugušili su snabdevanje robom i proizvodima i poremetili efikasnu distribuciju preko globalnih mreža snabdevanja, što je dovelo do rasta cena uobičajenih potrepština kao što su benzin i hrana. Međutim, iako povećanje cena može naštetiti potrošačima, rast u mnogim delovima sveta i dalje usporava, a tržišta rada nisu propala. Stope nezaposlenosti u mnogim ekonomijama pale su na najniže nivoe u decenijama.

Ako govorimo o uzastopnim periodima negativnog BDP-a, recesija je malo verovatna za praktično sve azijske ekonomije. Iako je globalna ekonomija na ivici recesije, mnogi ljudi imaju dovoljno sredstava i opskrbili su se trajnim potrepštinama za domaćinstvo. Tako da se neće osećati tako užasno kao što se pojavljuju trenutni statistički podaci.

Zašto su svi toliko zaokupljeni inflacijom?

Krive prinosa, ili razlika između dugoročnih prinosa na obveznice i kratkoročnih stopa, tek treba da dramatično preokrenu ili upozore na recesiju. On veruje da se duboko tržište medveda u Sjedinjenim Državama i Australiji može sprečiti.

Istovremeno, centralne banke širom sveta podižu kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije. Federalne rezerve Sjedinjenih Država podigle su referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena ranije ovog meseca, najveće povećanje u više od 22 godine, i upozorile na dodatna povećanja kamatnih stopa.

Slika iz vazduha prikazuje kontejnere nagomilane u luci Los Anđelesa u San Pedru u Kaliforniji.

Prema zapisnicima Federalnih rezervi objavljenim u sredu, kreatori politike su bili spremni da nastave sa brojnim povećanjem kamatnih stopa od 50 baznih poena kako bi smanjili inflaciju.

Rezervna banka Novog Zelanda, koja je pooštrila više od drugih centralnih banaka, podigla je svoju gotovinsku stopu za pola procentnog poena na 2 odsto prošle nedelje. To je bio peti uzastopni porast kamatne stope centralne banke i nagovestio je da će stopa gotovine dostići vrhunac na višem nivou nego što se ranije predviđalo.

Otkako je ciklus pooštravanja počeo u oktobru, stopa je porasla za 1,75 procentnih poena. „Prilično smo posvećeni smanjenju realne inflacije u okviru našeg ciljanog raspona od 1 do 3 procenta, a sa 6,9 procenata, znatno smo iznad toga… „Postojani smo u svom cilju da inflaciju držimo pod kontrolom“, rekao je guverner Adrijan Orr. Odlučni smo da inflaciju držimo pod kontrolom, kaže guverner centralne banke Novog Zelanda. Međutim, stručnjaci upozoravaju da kontrola inflacije rizikuje da izazove recesiju. Poznato je da je stagflaciju teško nositi jer snižavanje cena povećanjem kamatnih stopa može dovesti do još slabijeg rasta.

„Što duže inflacija ostaje visoka, investitori se više plaše da centralne banke neće biti u stanju da je kontrolišu a da ne izazovu recesiju. „Kao što je predsednik Fed-a Pauel izjavio, dovođenje inflacije na 2% će izazvati bol“, dodao je Oliver. Viki Redvud, viši ekonomista u Capital Economics-u, veruje da će centralne banke moći da kontrolišu inflaciju bez izazivanja recesije. Planirano povećanje stope u različitim regionima, uključujući Evropu, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, trebalo bi da bude dovoljno da se inflacija vrati na cilj, kaže Redvood. „[Međutim], ako se inflaciona očekivanja i inflacija pokažu otpornijima nego što se očekivalo, a kamatne stope kao rezultat toga moraju više da rastu, recesija je skoro sigurno na horizontu.

Kamatne stope se trenutno nalaze na 1%.

Dalje je rekla da će čak biti potrebna recesija u Volkerovom stilu. Volkerov šok dogodio se 1980-ih, kada je predsednik Fed-a Pol Volker povisio kamatne stope na najviši nivo u istoriji u pokušaju da eliminiše dvocifrenu inflaciju u Sjedinjenim Državama.

Federalne rezerve Sjedinjenih Država podigle su referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena ranije ovog meseca, najveće povećanje u više od 22 godine, i upozorile na dodatna povećanja kamatnih stopa.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter