POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Goldman Sachs povećava cilj za S&P 500 za 2024. godinu na 5.200

Goldman Sachs je povećao cilj za kraj godine za referentni indeks S&P 500 na 5.200, što predstavlja približno 4% potencijalni rast u odnosu na trenutne nivoe, navodeći poboljšane prognoze zarada za kompanije u indeksu.

Broker je prethodno predvideo da će indeks završiti 2024. godinu na nivou od 5.100, pre nego što je u decembru povećao prognozu sa 4.700, očekujući usporavanje inflacije i očekivanja da će američka centralna banka smanjiti kamatne stope tokom godine.

Goldman Sachs je u petak prognozirao povećanje profita kompanija u S&P 500 od 8% ove godine, podstaknuto poboljšanim američkim ekonomskim izgledima i jačim profitnim maržama mega-kap kompanija.

“Očekujemo da će snažan svetski rast BDP-a i nešto slabiji dolar podržati zarade po akciji, dok će niže kamatne stope i niže cene nafte blago uticati na zaradu”, rekao je David Kostin, vodeći strateg u Goldman Sachs-u.

Kostin očekuje da će snaga zarada mega-kap akcija, posebno onih u Magnificent 7, podstaći ukupne profite S&P 500 u 2024. godini. Rast u veštačkoj inteligenciji i snazi potrošača očekuje se da će pokrenuti rast prihoda zajedno sa proširenjem marži, dodao je Kostin.

Očekuje se da će Magnificent 7 akcije ostvariti najjači rast zarada među sektorima S&P 500.

Za ostatak indeksa, operativne marže takođe treba da se poboljšaju, ali u “znatno manjoj” meri, dok se troškovi ulaznih materijala, kao što su rast plate, nastavljaju da umiruju uz snažan rast prodaje i samo umeren dalji pad cena, rekao je Kostin.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter