POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Google će otpustiti 12.000 ljudi

Google-ova matična kompanija Alphabet Inc. saopštila je da će otpustiti oko 12.000 radnih mesta, što je više od 6% globalne radne snage ove kompanije, postajući najnoviji tehnološki gigant koji otpušta nakon godina obilnog rasta i zapošljavanja.

Smanjenje će uticati na radna mesta na globalnom nivou i u celoj kompaniji, rekao je izvršni direktor Sundar Pichai zaposlenima u mejlu u petak, napisavši da preuzima „punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovde“.

Akcije Alphabet-a su ojačale čak 1,8% tokom trgovanja pre otvaranja berze u Njujorku nakon što je saopštenje objavljeno u javnosti. Akcije Google-a su pale za oko 30% tokom prošle godine.

Google se pridružuje nizu drugih tehnoloških giganata koji su drastično smanjili operacije usred posrnule globalne ekonomije i rastuće inflacije. Meta Platforms Inc., Twitter Inc. i Amazon.com Inc. takođe su smanjili svoj broj zaposlenih. 

Google se suočava sa usporavanjem digitalnog oglašavanja kao i usporavanjem divizije za računarstvo u oblaku. „Ovo su važni trenuci za izoštravanje našeg fokusa, reinženjering naše baze troškova i usmeravanje našeg talenta i kapitala na naše najveće prioritete“, napisao je Pichai u mejlu.

On je rekao da kompanija ima „značajnu priliku pred nama“ sa veštačkom inteligencijom, ključnom investicionom oblasti u kojoj se Google suočava sa porastom nedavne konkurencije.

Pichai je rekao da će Alphabet plaćati otpuštenim zaposlenima najmanje 16 nedelja otpremnine i šest meseci zdravstvenih beneficija u SAD, dok će drugi regioni dobijati pakete na osnovu lokalnih zakona i prakse dok na bonuse to neće uticati.

U oktobru, kompanija je prijavila zaradu i prihod u trećem kvartalu koji su izneverili očekivanja analitičara. Profit je opao za 27% na 13,9 milijardi dolara u poređenju sa prethodnom godinom. Pichai je tada rekao da će Google smanjiti svoje troškove, a glavni finansijski direktor Rut Porat rekla je da će broj novih poslova pasti za više od polovine u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodni period.

Google-ovo smanjenje broja zaposlenih prati pritisak investitora da usvoji agresivniju strategiju za suzbijanje potrošnje. U novembru, TCI Fund Management Ltd. je u otvorenom pismu pozvao giganta za pretraživanje interneta da javno postavi cilj za profitne marže, poveća otkup akcija i smanji gubitke u svom portfelju drugih investicija koje poseduje.

„Kompanija ima previše zaposlenih i cena po zaposlenom je previsoka“, rekao je izvršni direktor TCI Kris Hohn, napominjući da je broj zaposlenih u Alphabet-u rastao 20% godišnje od 2017.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter