Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Google korisnici misle da je BTC mrtav – šta treba da znate

Trgovci se spremaju za vatromet u julu zahvaljujući makro pokretačima, dok je cena BTC-a na pravom putu za istorijsko mesečno zatvaranje ispod 200-nedeljnog pokretnog proseka.

Bitkoin (BTC) počinje novu nedelju iznad 20.000 dolara, ali ide ka novom medveđem rekordu jer ključni nivo podrške ostaje van domašaja.

Posle mirnog vikenda isprekidanog kratkim skokom na skoro 22.000 dolara, BTC/USD se vratio blizu cene zatvaranja CME fjučers tržišta u petak.

„Povratno putovanje“ tako omogućava trgovcima da nastave tamo gde su stali na kraju prošlonedeljne poslednje trgovačke sesije na Volstritu, ali šta bi se moglo očekivati u narednim danima?

Poznati koktel makro pretnji i stalnih medveđih tendencija čine trenutnu klimu daleko od idealne za prosečnog hodlera. Uprkos izvesnom olakšanju prošle nedelje, kripto tržišta nastavljaju da snose teret hladnoće, koja je sve više definisala makro sentiment tokom 2022.

S obzirom da se junski mesec brzo približava, u međuvremenu, Bitcoin se suočava sa nekoliko dana obračuna usred onoga što bi mogao biti njegov najgori mesečni učinak od 2018.

BTC bi potencijalno mogao kapitulirati u narednih 6 meseci i dostići dno ciklusa (bilo gde između 14-21 hiljada dolara), a zatim će se smanjiti na 28-40 hiljada dolara tokom većeg dela 2023 i ponovo biti na oko 40 hiljada dolara do sledećeg prepolovljenja.

Dok neko panično prodaje svoj BTC, analitičari nastoje da pokažu da do sada nema ničeg neobičnog u obimu tržišta bitkoina.

Među njima je i analitička firma Glassnode na lancu, koja je u svom nedavnom istraživačkom delu, „Medved istorijskih proporcija“, pozvala na smirenje na ceni ispod 20.000 BTC.

Niski nivoi na medveđem tržištu su istorijski utvrđeni sa povlačenjem BTC-a od -75% do -84% od ATH, i trajanjem od 260 dana u 2019-20, do 410 dana u 2015.

Sa još tri dana do zatvaranja meseca u junu, stvari izgledaju ili zabrinjavajuće ili „zanimljive“ za Bitcoin u zavisnosti od nečije perspektive.

Sa medvedjim tržištem u punom zamahu, BTC/USD ostaje ispod ključne linije trenda koja ga je podržala tokom prethodnih makro padova. 200-nedeljni pokretni prosek (VMA), koji nikada nije smanjio vrednost, trenutno iznosi 22.430 dolara.

Na prethodnim tržištima medveda, kao što je Cointelegraph izvestio, bitkoin je zadržao 200VMA kao podršku dok se spuštao ispod njega da bi postavio minimalne cene.

Ovaj put, međutim, nivo se okreće otporu jer pokušaji bikova da slede istorijske norme više puta propadaju. Kao takav, kraj meseca bi mogao biti „zanimljiv“, kaže kreator modela cena zaliha PlanB, jer bi to označilo prvo mesečno zatvaranje pod 200VMA ikada.

Propratni grafikon koji je postavljen 26. juna pokazuje odnos bitkoina prema 200VMA u odnosu na udaljenost od njegovih događaja prepolovljenja blokova, koji ocrtavaju četvorogodišnje cikluse, koji sadrže paradigme medveđeg tržišta o kojima se ranije govorilo.

Dominacija bitkoina pada sa višemesečnog maksimuma
Tek nedavno su altcoini trpeli čak i više od bitkoina zbog preokreta zbog više velikih projekata, uključujući Terra i Celsius.

Sada se, međutim, stolovi okreću — dominacija bitkoina se preokrenula nakon skoka ove godine, što je dovelo do sugestija da bi altcoini mogli biti mesto za kratkoročno.

Nakon što je 11. juna dostigao 11-mesečni maksimum od 48,36%, udeo bitkoina u ukupnoj kripto tržišnoj kapitalizaciji je opao na 43,46% u vreme pisanja – primetan pomak za manje od tri nedelje.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter