POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Google ulaže 300 miliona dolara u AI firmu koju je prethodno finansirao Sem Bankman-Frid

Google Cloud je navodno uložio 300 miliona dolara u startap firmu za veštačku inteligenciju (AI) Anthropic, koja je takođe dobila preko 500 miliona dolara sredstava od bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sema Bankman-Frida oko šest meseci pre nego što je FTX katastrofalno propao.

Dok je cifru od 300 miliona dolara objavio Financial Times 4. februara, Anthropic je istog dana potvrdio investiciono partnerstvo sa Google Cloud-om uprkos tome što nije otkrio nikakve brojke:

U istom saopštenju, Anthropic je takođe potvrdio da su ranije prikupili kapital od Bankman-Frieda i bivšeg izvršnog direktora Alameda Research Caroline Ellison, između ostalih, u krugu prikupljanja sredstava iz serije B:

Rundu serije B vodio je Sem Bankman-Frid, izvršni direktor FTX-a. U rundi su takođe učestvovali Kerolajn Elison, Džim Meklejv, Nišad Sing, Jaan Talin i Centar za istraživanje novih rizika (CERR).

Napori prikupljanja sredstava koje je vodio Bankman-Fried održani su u aprilu 2022. godine, navodi Crunchbase.

Nedavna objava The New York Times-a izvestila je da je od prikupljenih 580 miliona dolara, oko 530 miliona dolara došlo od Bankman-Frieda i njegovih bivših poslovnih partnera.

Ali neki veruju da je cifra još veća.

Jedan kreditor FTX-a veruje da bi Bankman-Fridov udeo u kompaniji sa veštačkom inteligencijom mogao da bude čak 1,1 milijardu dolara. Međutim, poverilac nije precizirao cifru.

Drugi članovi Crypto Twitter zajednice takođe spekulišu da li će Bankman-Fridov ulog biti iskorišćen za otplatu ogromne gomile dugova koje je FTX akumulirao iz njihovih nedavnih kontroverzi.

Što se tiče partnerstva, Anthropic će sada koristiti Google Cloud GPU i TPU klastere za obuku, proširenje i implementaciju svog AI četboksa, nazvanog „Claude“ – slično onom OpenAI-ovog ChatGTP-a.

Google Cloud je dobio oko 10% udela u Anthropic-u, navodi Financial Times.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter