POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Hyundai Motor razmatra prodaju svoje fabrike u Rusiji

Južnokorejski Hyundai Motor razmatra opcije za svoje suspendovane operacije u Rusiji koje bi mogle uključiti prodaju svoje proizvodne fabrike tamo, javili su južnokorejski mediji u utorak.

Mnoge fabrike u Rusiji obustavile su proizvodnju i otpustile radnike zbog nestašice visokotehnološke opreme zbog sankcija i egzodusa zapadnih proizvođača otkako je Moskva poslala oružane snage u Ukrajinu 24. februara.

Hyundai Motor je nedavno predao menadžmentu izveštaj u kojem se analiziraju njeni budući izgledi u Rusiji zbog teškog operativnog okruženja, navodi list Dong-a Ilbo, pozivajući se na neidentifikovan izvor iz auto industrije.

Hyundai Motor, koji je zajedno sa pridruženom Kia Corp među 10 najvećih svetskih proizvođača automobila po prodaji, proizvodi oko 200.000 vozila godišnje u Rusiji, što je oko 4% svog globalnog proizvodnog kapaciteta.

„Procenjujemo da bi Hyundai i Kia zajedno mogli da generišu gubitak od najmanje 450 milijardi vona (315 miliona dolara) ove godine zbog poslovnog okruženja u Rusiji“, rekla je Ester Jim, analitičarka kompanije Samsung Securities.

Hyundai Motor je obustavio rad u svojoj ruskoj fabrici u martu, a regulatorna prijava kompanije pokazala je da nije prodala automobile u zemlji u avgustu i septembru.

„Iako je još uvek nejasno šta bi Hiundai uradio sa svojom ruskom fabrikom, Hiundai ima mnogo toga da uzme u obzir da bi zaista izašao iz Rusije, kao što su finansijska situacija i njen odnos sa Rusijom i Sjedinjenim Državama“, rekao je Kim Jin-voo, analitičar u Korea Investment & Securities.

Prošle nedelje, Nissan Motor Co Ltd je rekao da će predati svoje poslovanje u Rusiji državnom entitetu za 1 evro, uz gubitak od oko 687 miliona dolara u poslednjem skupom izlasku globalne kompanije iz zemlje.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter