PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Indeks američkog dolara (DXY) : Dolar ubrzava dobitke nakon optimističnih prognoza o povećanju stope potrošnje u SAD

Indeks američkog dolara (DXY) je u petak ojačao, nakon podataka o američkoj inflaciji i potrošnje boljim od očekivanih.

Potrošačka potrošnja je porasla u januaru, a inflacija je porasla (PCE izveštaj) dodajući sve veća očekivanja da bi Fed mogao da produži fazu pooštravanja politike preko projektovanih nivoa.

Povišena inflacija i zategnuto tržište rada, zajedno sa otpornom ekonomijom, koja će verovatno preskočiti recesiju, čine čvrstu osnovu za američku centralnu banku da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa sve do obuzdavanja inflacije, bez ozbiljnih bojazni da će takva akcija štetiti ekonomskom rastu.

Dolar nastavlja da ima koristi od oštrog Fed-a, nastavljajući da se kreće na talasu očekivanja za duži period povećanja kamatnih stopa.

Dolar je porastao na najviši nivo od 6. januara, na putu za najveći dnevni napredak od 3. februara i za peti uzastopni nedeljni rast.

Novo ubrzanje (oko 0,8% porasta za dan) približilo se ključnoj barijeri na 105.39 (maksimalno za 2023. od 6. januara) i takođe pokušava da se izdigne iznad rastućeg nedeljnog vrha.

Očekuje se da će probijanje ovih barijera generisati novi signal za rast za proširenje ka ciljevima na 106.06/106.31 (dnevni vrh / 200DMA).

Dnevne studije rasta podupiru akciju, iako uslovi preterane kupovine upozoravaju da kupci mogu izgubiti trakciju u narednim sesijama i ući u konsolidaciju / plitku korekciju pre novog rasta.

Res: 105.39; 105.53; 106.06; 106.31

Sup: 104.59; 104.28; 103.99; 103.58

Izvor: FxStreet.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter