Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Inflacija je porasla na 8,3% u aprilu, preskočivši iznad 40-godišnjih maksimuma.

Biro za stistiku rada saopštio je u sredu da je inflacija ponovo skočila u aprilu, nastavljajući trend koji je potrošače gurnuo na ivicu i doveo ekonomiju u opasnost.


Indeks potrošačke korpe, koji je sveobuhvatna mera cena roba i usluga, porastao je 8,3%  u odnosu na godinu dana ranije, nadmašivši prognozu Dow Jones od 8,1%
Ovo je bio skroman pad u odnosu na vrhunac u martu, ali je i dalje bio blizu najvećeg nivoa od leta 1982.

Uklanjanjem promenljivih cena hrane i energije, takozvani osnovni CPI je i dalje porastao za 6,2%, u odnosu na očekivanja za povećanje od 6%, zamagljujući nade da je inflacija dostigla vrhunac u martu.

Povećanja u odnosu na mesec su takođe bila veća nego što se očekivalo, sa glavnim CPI za 0,3% u odnosu na prognozu od 0,2% i osnovnim CPI za 0,6% u odnosu na prognozu od 0,4%.

Radnici su nastavili da gube “tlo pod nogama” kao rezultat povećanja cena Uprkos nominalnom povećanju prosečne zarade po satu od 0,3%, realne zarade prilagođene inflaciji su pale za 0,1% mesečno.
Realni prihodi su u prošloj godini pali za 2,6%, uprkos povećanju prosečne zarade po satu od 5,5%.

Inflacija je bila najveća pretnja oporavku koji je počeo ubrzo nakon epidemije COVID-19 i 2021. zabeležen je najbrži rast ekonomije od 1984.
Inflacija je otišla dalje od benzinskih pumpi i prodavnica, utičući na stanovanje, prodaju automobila i raznovrsnost drugih oblasti.

Zvaničnici Federalnih rezervi odgovorili su na problem sa dva povećanja kamatnih stopa ove godine i obećanjima o više dok inflacija ne padne ispod cilja centralne banke od 2%.
Fed se, s druge strane, suočava sa teškim zadatkom, kao što se vidi iz podataka objavljenih u sredu.

Kako sve više ljudi leti avionima zbog posla i odmora, cene avio karata su nastavile da rastu. Cene su porasle za 18,6% mesečno i porasle su za 33,3% u odnosu na prethodnu godinu, prema prosečnim podacima.

Prodaja automobila je takođe igrala ulogu u inflaciji, jer su zabrinutosti u lancu snabdevanja, posebno sa poluprovodnicima koji se koriste u operativnim sistemima vozila, podigli cene. Troškovi novih vozila porasli su za 1,1 odsto tokom meseca, dok su cene polovnih vozila pale za 0,4%. U protekloj godini cene u obe kategorije porasle su za 22,7%, odnosno 13,2%.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter