POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u evrozoni ostaje previsoka kaže Lagardova

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard upozorila je da su brojke o inflaciji “previsoke” uprkos optimizmu da je rast cena možda nedavno dostigao vrhunac.

Govoreći na panelu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Lagard je ponovila plan ECB da inflaciju u evrozoni vrati na cilj od 2% putem agresivnih odluka monetarne politike.
Centralna banka je na poslednja četiri sastanka povećala kamatne stope za 250 baznih poena u sklopu svoje tekuće borbe za hlađenje usijane inflacije.

„Ostaćemo na tom kursu sve dok se ne pomerimo na restriktivnu teritoriju dovoljno dugo da bismo mogli da vratimo inflaciju od 2% na vreme“, rekla je Lagard.

Lagardova je ranije obavestila tržišta da ima još “više terena za pokrivanje” pre nego što se talas povećanja troškova zaduživanja završi ove godine.

Podaci ranije ovog meseca pokazali su da je glavni rast cena u evrozoni usporio u decembru na godišnju stopu od 9,2%, dobrim delom zahvaljujući nižim troškovima energije.
Međutim, cifra osnovne inflacije, koja obuhvata nestabilne artikle kao što su hrana i energija, porasla je na novi maksimum od 5,2%, potencijalno umanjujući neke nade da je nedavni skok cena splasnuo.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter