POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u evrozoni pala treći mesec zaredom na 8.5%

Inflacija u evrozoni opala je treći mesec zaredom u januaru zbog značajnog pada troškova energije.

Inflacija u zoni evra na godišnjem nivou u januaru je iznosila 8.5%, prema preliminarnim podacima objavljenim u sredu. U decembru je zabeležena godišnja stopa inflacije od 9.2%.

Energija je ostala najveći pokretač troškova u januaru, ali su cene još jednom pale u odnosu na prethodni nivo. Naknade za energiju su pale na procenjenih 17.2% u januaru, u odnosu na 25.5% u decembru. Međutim, troškovi hrane su blago porasli sa 13.8% u decembru na 14.1% u januaru.

Evrozona je prošla kroz značajno povećanje cena 2022. godine, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala troškove energije i hrane u celom bloku. Međutim, najnoviji podaci pružaju dodatne dokaze da je inflacija počela da usporava.

Ovaj ekonomski indikator se pomno prati uoči nove odluke o referentnoj stopi koju Evropska centralna banka treba da objavi u četvrtak. Veća inflacija dovela je do toga da ECB poveća stope četiri puta u 2022. godini, a tržišna očekivanja ukazuju na još najmanje dva povećanja na narednim sastancima.

„Povećanje od 50 baznih poena u februaru izgleda kao gotova stvar, pri čemu će se diskusija Saveta usredsrediti na veličinu povećanja stopa u martu i kasnije“, rekli su analitičari Morgan Stanley-a u belešci prošle nedelje.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter