Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Inflacija u Nemačkoj na najvišem nivou u skoro pola veka.

U maju je nemačka inflacija dostigla najviši nivo u više od pola veka, kao rezultat rasta cena energije i hrane od početka sukoba u Ukrajini.

Federalni zavod za statistiku izvestio je u ponedeljak da su potrošačke cene porasle za 8,7% na godišnjem nivou, usklađene kako bi bile uporedive sa statistikom inflacije iz drugih zemalja Evropske unije (HICP).

Prema kancelariji, poslednji put je inflacija u Nemačkoj bila ovako visoka tokom zime 1973/1974, kada su cene mineralnih ulja porasle kao rezultat prve naftne krize.

Brojka, koja je iznad očekivanja eksperata od 8,0% u anketi Rojtersa, predstavlja drugi mesec zaredom rekordno visokih, nakon aprilskog povećanja od 7,8%, što je bilo najveće u četiri decenije.

Cene energenata su u maju skočile za 38,3% u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene hrane porasle po natprosečnoj stopi od 11,1%, saopštila je kancelarija.

Pre nego što se situacija smiri na jesen, prema rečima Holgera Šmidinga, glavnog ekonomiste Berenberg banke, još uvek postoji određeni inflatorni pritisak u planu za proizvode na koje utiče nestašica ponude i hrane.

Postavlja se pitanje, da li su sankcije protiv Rusije zapravo doprinele sve goroj ekonomskoj situaciji država u Evropi.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter