POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u SAD-u se smiruje na 3,0% u junu

Glavna i osnovna inflacija u SAD-u su porasle sporijim tempom od očekivanog u junu, što potencijalno jača argumente za Federalne rezerve da okončaju svoj monetarni steznik nakon široko očekivane kamatne stope na nadolazećem sastanku.

Biro za radnu statistiku, čiji se potrošački indeks cene pažljivo prati, povećao se godišnje za 3,0%, što je manje u odnosu na 4,0% u maju. Ekonomisti su predviđali rast od 3,1%.

To je najniži nivo u preko dve godine i predstavlja snažno usporavanje u odnosu na nivo od 9,1% dostignut u junu prošle godine.

Na mesečnom nivou, indeks je porastao za 0,2%, u odnosu na 0,1% u prethodnom mesecu. Procene su bile da će porasti za 0,3%.

U međuvremenu, osnovni CPI, koji isključuje volatilnije stavke poput hrane i energije, je pao na 4,8% na godišnjem nivou i 0,2% na mesečnom nivou. Očekivalo se da će obe mere pasti na 5,0% i 0,3%.

Uprkos tome što se glavni broj približava cilju Federalnih rezervi od 2%, stabilniji osnovni podaci podstiču spekulacije da će centralna banka povećati kamatne stope kasnije ovog meseca, nakon što je u junu privremeno obustavila svoj ciklus povećanja. Prema Investing.com alatu za praćenje kamatnih stopa Feda, postoji više od 88% šanse da će centralna banka u julu povećati kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter