POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Inflacija u Velikoj Britaniji je 10.1%, najveća od 1982

Britanska inflacija potrošačkih cena skočila je u julu na 10,1 odsto, što je najviši nivo od februara 1982, sa godišnje stope od 9,4 odsto u junu, što je pojačalo pritisak na domaćinstva, pokazuju zvanični podaci u sredu.

Povećanje je bilo iznad svih prognoza ekonomista da će inflacija porasti na 9,8 odsto u julu, i neće učiniti ništa da ublaži zabrinutost Banke Engleske da bi pritisci na cene mogli postati ukorenjeni.

Uprkos upozorenjima da je recesija verovatna, BoE je ranije ovog meseca podigla svoju ključnu kamatnu stopu za 0,5% na 1,75% – njen prvi porast od pola poena od 1995. Predviđen je da će inflacija dostići vrhunac od 13,3% u oktobru, kada su regulisane cene energije za domaćinstva su sledeći zbog porasta.

Većina ekonomista ranije ove nedelje, očekuje da će BoE na sledećem sastanku u septembru povećati kamatne stope za još pola poena na 2,25 odsto.

Prinosi na dvogodišnje britanske državne obveznice – koji su osetljivi na očekivanja kamatnih stopa – porasli su na najviši nivo od 21. juna, kada su dostigli 13-godišnji maksimum.

Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku od srede pokazali su da su cene u julu porasle za 0,6 odsto u odnosu na jun na nesezonski prilagođenoj osnovi. Godišnja stopa inflacije maloprodajnih cena dostigla je 12,3%, što je najviše od marta 1981.

Britanija nije sama u suočavanju sa naglim rastom cena, ali postoje znaci da će nastaviti da se bori sa rastućom inflacijom duže od drugih zemalja.

Mnogi ekonomisti veruju da je američka inflacija dostigla vrhunac nakon što je pala na 8,5% u julu sa najviše četiri decenije od 9,1% u junu.

Britanski ministar finansija Nadhim Zahavi rekao je da mu je stavljanje pod kontrolu inflacije glavni prioritet.

Računi za energente će da skoče

Međutim, u podacima je bilo nagoveštaja da će budući inflatorni pritisak možda početi da jenjava.

Iako su cene koje su fabrike naplaćivale najviše porasle od avgusta 1977. godine, skočivši za 17,1%, povećanje cena koje su fabrike plaćale je blago ohladilo, pavši na godišnji 22,6% sa rekordnih 24,1% u junu.

Na mesečnom nivou, cene proizvodnje su porasle za samo 0,1%, što je najsporiji rast do sada u 2022. godini, delimično uzrokovan slabijom globalnom tražnjom za čelikom jer se ekonomski rast usporava širom sveta i padom cena sirove nafte.

Prognoze da će britanski problem inflacije biti dugotrajniji nego u drugim zemljama delimično potiču od regulacije cena, što znači da energetske kompanije moraju da sačekaju pre nego što veće veleprodajne troškove prebace na potrošače.

Trenutni tipični godišnji račun za električnu energiju u domaćinstvu je nešto ispod 2.000 funti (2.421 dolar) – skoro duplo više u odnosu na nivo pre godinu dana – i verovatno će porasti iznad 4.000 funti u januaru, prema industrijskim analitičarima Cornwall Insight.

Milioni britanskih domaćinstava će se boriti sa višim računima, a supermarketi već prijavljuju da kupci prelaze na jeftinije brendove.

Podaci od utorka pokazuju da su zarade radnika prilagođene indeksu potrošačkih cijena pale za 4,1% u tri mjeseca do juna, što je najveći pad od početka evidencije 2001. godine.

Dva kandidata da postanu sledeći britanski premijeri bili su pod pritiskom da kažu šta će učiniti da pomognu.

Sekretarka spoljnih poslova Liz Trus, prva kandidatkinja, rekla je da će pokušati da sarađuje sa energetskim kompanijama na smanjenju cena, dok je bivši ministar finansija Riši Sunak rekao da će ukinuti porez na dodatu vrednost na račune za energiju na godinu dana.

Opoziciona Laburistička partija pozvala je na zamrzavanje cena energije, delimično finansirano proširenim porezom na neočekivane energetske kompanije koje su prijavile ogroman profit.

(1 dolar = 0,8260 funti)

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter