POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

INTERVJU Jovan Milovanović: Kreatori prvog digitalnog tokena u Srbiji

Jedna od trenutno najaktuelnijih tema na domaćoj finansijskoj sceni je svakako kreiranje prvog digitalnog tokena.
Suosnivač kompanije koja je kreirala ovaj token, Finspot, odlučio je da kroz intervju za Finansijski Putokaz odgovori na nekoliko pitanja o prvom digitalnom tokenu u Srbiji.

Pozdrav svim vašim čitaocima, ja sam Jovan Milovanović, koosnivač i softver inženjer u Finspotu.

Šta je Finspot i zašto je nastao?

Finspot je fintech kompanija čiji je primarni cilj rešavanje problema likvidnosti malih i srednjih preduzeća. Finspot pruža usluge faktoringa, odnosno otkupa nedospelih potraživanja (faktura) firmi.

Faktoring je kao finansijski proizvod jako pogodan za male i srednje firme, koje obično nemaju lak pristup eksternim izvorima finansiranja, jer je faktoring proces moguće dizajnirati tako da se usluga pruži ekstremno brzo a i jer se takav vid finansiranja ne registruje na bilansima firme – što je još jedan veliki plus za njih.

Da bi se ova usluga pružala neverovatnom brzinom i sa lakoćom za korisnika, Finspotov tim je razvio prvu online platformu za faktoring preko koje je moguće aplicirati za faktoring, pratiti status transakcija, pratiti stanje portfolija firme, i sa još mnogo drugih funkcionalnosti koje pružaju vrhunsko korisničko iskustvo za firmu, a što je najbitnije – pruža uslugu finansiranje za jako kratko vreme.

Šta je digitalni token?

Digitalni token, prezicnije Finspot Faktoring Token (FIN), daje pravo imaocu tokena da učestvuje u profitu koji Finspot ostvaruje kroz faktoring poslove. Token efektivno predstavlja digitalnu obveznicu firme, što implicira da Finspot svojim kapitalom garantuje povrate koje nudi.
Jednostavno rečeno: tokene koji kupite i investirate u neki od indeksa (investicionih jedinica) koje Finspot nudi vam generišu kamatu koja je višestruko veća od npr. klasičnih bankarskih depozita.

Kako je nastala ideja za tokenom?

Kako je nama cilj da servisiramo što veći broj firmi u poslovima faktoringa, to zahteva i pristup većoj količini kapitala da bi se ta potražnja za finansiranjem mogla efektivno zadovoljiti.

Upravo je ovo razlog zbog kog smo počeli da razmišljamo koji su to načini da uključimo i dodatna sredstva fizičkih i pravnih lica i uposlimo ih na pravi način. Tu se rodila ideja o tokenu odnosno mehanizmu da to zapravo i realizujemo.

Zakon o digitalnoj imovini je pravovremeno stupio na snagu i omogućio nam da dizajniramo ovaj projekat i sprovedemo ga u delo.

Koje su prednosti vašeg tokena i šta za vas predstavlja to da ste kreirali prvi token u Srbiji?

Biti označen kao kreator prvog tokena u Srbiji je velika čast za našu firmu i drago nam je da smo uspeli da realizujemo tu zamisao. Još bitnije od toga je što je, sudeći po dosadašnjim reakcijama, ova vest podigla svest o ovakvom vidu finansiranja i verujemo da će cela zajednica početi još više da se uključuje u unapređenje i razvoj domena tokenizacije.
Naš token daje nekoliko prednosti, od kojih su najočiglednije:

  1. Primamljiv prinos koji ulaganje tokena u indekse donosi
  2. Činjenica da investitori mogu jasno da razumeju odakle taj prinos dolazi (realni
    faktoring poslovi Finspota)

Šta predstavlja beli papir?

Beli papir, iliti whitepaper, predstavlja detaljan manifest/prospekt koji objašnjava šta je token odnosno šta je to na čemu se zasniva, odakle dolaze prinosi koje token generiše, pruža istoriju, trenutno stanje i planove firme koja stoji iza tokena, itd.
Pruža i opis tehničkih aspekata tokena kao i tokenomije (tokenomics) odnosno životni ciklus samog tokena.
Beli papir je dostupan svim zainteresovanim stranama i možete ga pročitati ovde.

Gde i kako kupiti vaš token?

Već sada se zainteresovani investitori mogu registrovati na Finspot investicionoj platformi i informisati o detaljima ponude na našem sajtu finspot.com, a zvanična inicijalna ponuda tokena kreće 15. juna u 9.00 i traje do 28. juna u ponoć.

Nakon kupovine tokena u okviru inicijalne ponude, odnosno od 29. juna investitori će moći da ulože kupljene tokene u neke od investicionih jedinica (indeksa) i od tada tokeni počinju da generišu prinos za investitora.
Kupovina tokena i investiranje istih se odvija preko Finspot platforme, a pre mogućnosti kupovine investitor mora biti registrovan i akreditovan od strane Finspota.

Šta biste poručili mladima na Balkanu koje zanimaju tokenizacija i blokčejn uopšte?

Poručio bih da, kao što smo i mi radili, istražuju i razmišljaju šta sve ova tehnologija i čitavi poslovni i zakonski koncepti koji se kreiraju oko nje može da pruži, i da probaju da pronalaze nove praktične primene koji donose benefite zajedinici, kompanijama i njima samima na kraju.

Hvala našem sagovorniku na konkretnim i konstruktivnim odgovorima.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter