POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Irska prodaje 5% udela u AIB za 397 miliona evra

Irska je prodala 5% udela u Allied Irish Banks (AIB) institucionalnim investitorima za 396,6 miliona evra (396,24 miliona dolara), saopštilo je u utorak ministarstvo finansija, deo pokušaja prodaje udela u bankama stečenih tokom finansijske krize.

Dablin je počeo postepeno da prodaje akcije u AIB-u, prvi put od IPO-a 2017. na početku godine kroz plan trgovanja akcijama, a plasman u ponedeljak je bio drugi put u pet meseci da je prodao 5% udela u jednom potezu.

Kao rezultat plasmana, po ceni od 2,96 evra po akciji putem ubrzane izgradnje knjige, ukupna veličina irskog udela biće smanjena sa 62 na 57%, rekao je ministar finansija Pashal Donohou u saopštenju.

Državni udeo je na početku godine iznosio 71%.

Irska je upumpala 64 milijarde evra (64,2 milijarde dolara), ili skoro 40% tadašnje godišnje ekonomske proizvodnje, u banke u zemlji pre nešto više od jedne decenije nakon velikog imovinskog kraha.

Prodala je poslednje svoje akcije u Banci Irske u septembru.
Njen udeo u Permanent TSB-u (PTSB) će pasti na 62% sa 75% nakon što je NatWest preuzeo manjinski udeo u banci nakon završetka prodaje 5,2 milijarde evra irskih hipoteka PTSB-u u ponedeljak.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter