POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Istraga Credit Suisse-a će držati dosijee tajnim 50 godina

Parlamentarna istraga o propasti Credit Suisse-a će držati svoje dosijee zatvorenim 50 godina, izveštava novina Aargauer Zeitung, što izaziva zabrinutost među švajcarskim istoričarima.

Komisija za istragu će preneti svoje dosijee, uključujući izjave svedoka i dokumente, Švajcarskom federalnom arhivu posle mnogo dužeg perioda od uobičajenih 30 godina, navodi se u članku.

Švajcarski parlament nije odgovorio na zahtev za komentar u subotu.

Švajcarsko društvo za istoriju izrazilo je zabrinutost zbog dužine vremena, a njegov predsednik Sacha Zala je napisao pismo predsednici komisije, Isabelle Chassot, zakonodavcu iz švajcarskog gornjeg doma parlamenta.

“Ako istraživači žele naučno istražiti bankarsku krizu iz 2023. godine, pristup dosijeima Credit Suisse-a bio bi neprocenjiv”, napisao je Zala, prema novinama.

“Idealno bi bilo moguće obezbediti i učiniti dostupnim arhiv nakon isteka odgovarajućeg perioda zaštite i, ako je potrebno, pod uslovima istorijskog istraživanja”, dodao je.

Istraga će se fokusirati na aktivnosti švajcarske vlade, finansijskog regulatora i centralne banke uoči hitnog preuzimanja Credit Suisse-a od strane UBS-a u martu.

Ova istraga je samo peta takve vrste u modernoj istoriji zemlje, a odbor zakonodavaca koji je sprovodi ima široke ovlasti da pozove švajcarski kabinet, ministarstvo finansija i druge državne organe.

Odbor je održao svoj prvi redovni sastanak u Bernu u četvrtak, gde je naglasio poverljivost svojih postupaka.

Imaće moć da ispita bankare Credit Suisse-a koji su uključeni, ali oni neće biti fokus istraživanja

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter