Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Istraživači: Svaki dolar izrudaren na BTC tržištu uzrokuje 0,35 dolara klimatske štete

Bitcoin je došao pred osuđivanje kada su istraživači odeljenja za ekonomiju Univerziteta u Novom Meksiku objavili 29. septembra izveštaj o upotrebi energije bitkoina i uticaju na životnu sredinu.

Izveštaj pruža ekonomske procene klimatskih šteta vezanih za energiju rudarenja bitkoina putem dokaza o radu. Štaviše, izveštaj razmatra tri kriterijuma klimatske održivosti koji signaliziraju kada klimatske štete mogu biti neodržive.

Prema podacima dobijenim od 2016-2021, prvo je uočeno da klimatske štete po novčiću od BTC-a rastu, a ne opadaju sa sazrevanjem industrije. Drugo, tokom određenih vremenskih perioda, BTC klimatske štete su premašile cenu svakog stvorenog novčića.

Na kraju, u izveštaju se navodi:
“Svaki stvoreni dolar u BTC tržišnoj vrednosti bio je odgovoran za 0,35 dolara globalne klimatske štete, što je kao udeo u tržišnoj vrednosti u rasponu između proizvodnje govedine i sirove nafte spaljene kao benzin, i za red veličine više od energije vetra i sunca.”

Međutim, vredi napomenuti da je Majkl Sejlor, izvršni predsednik MicroStrategy-a, izašao protiv svih navoda u kojima se tvrdi da je bitkoin neodrživ ranije u septembru kada je spajanje bilo iza ugla.

Prema izvorima, velika količina dezinformacija i propagande koja kruži oko BTC-a naterala je Sejlora da na Twitter-u da otkrije istinu.
On se usprotivio ideji da dokaz rada rudarenje BTC-a nije energetski efikasno i tvrdio je da je BTC „najčistija industrijska upotreba električne energije i da poboljšava svoju energetsku efikasnost najbržim tempom u bilo kojoj velikoj industriji“.

Kada je Sailor stajao na svom mestu i branio BTC, Lachlan Feenei, osnivač i izvršni direktor australijske agencije za razvoj blokčejna, Labris, tvrdi da bi sa spajanjem postojao ogroman pritisak na BTC da opravda dokaz o radu sistema tokom dužeg vremena termin.

Izvor: CoinEdition

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter