POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Italija priprema stimulativni paket vredan do 13,3 milijarde dolara

Italija priprema novu stimulativnu uredbu vrednu do 13 milijardi evra (13,3 milijarde dolara) kako bi pomogla porodicama i firmama da se izbore sa porastom troškova za struju, gas i benzin, izjavila je u ponedeljak zamenica ministra ekonomije Laura Kasteli.

Očekuje se da će nova šema, koja dolazi povrh nekih 33 milijarde evra već predviđenih budžetom od januara, biti jedan od poslednjih velikih čina premijera Marija Dragija, koji je prošle nedelje podneo ostavku otvarajući put za vanredne nacionalne izbore 25. septembra .

Među merama koje se proučavaju, vlada bi mogla privremeno osloboditi osnovne potrošačke namirnice kao što su testenina i hleb poreza na promet PDV-a, rekao je Kasteli za Radio 24.

Ostale mere uključuju subvencionisanje snabdevanja energijom za porodice sa niskim primanjima i energetski intenzivna preduzeća, dodao je zamenik ministra.

Paket će se finansirati uštedama ili većim prihodima na drugim mestima u državnom budžetu i tako neće opterećivati javni deficit.

Dragi je prošle nedelje u govoru u gornjem domu rekao da će biti usvojen novi paket mera kako bi se ublažio uticaj rasta cena.

Italijanski indeks potrošačkih cena (HICP) usklađen sa EU iznosio je 8,5% u junu, u odnosu na rast od 7,3% u maju.

Bazna inflacija (bez sveže hrane i energije) bila je +3,8% na godišnjem nivou na HICP indeksu u junu, u odnosu na 3,2% u mesecu ranije.

“Inflacija nikada nije bila tako visoka od 1986. Ovo je fenomen koji u velikoj meri narušava kupovnu moć Italijana”, rekao je Kasteli.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter