POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 05.04.2023. – Evro gubi snagu, ali ne i trend

  • Izveštaj američkog ADP-a bio je ispod očekivanja za 145 hiljada radnih mesta.
  • Prinosi na obveznice opadaju sa obe strane Atlantika.
  • EUR/USD gubi momentum rasta, ukazuje na konsolidaciju blizu 1.0900.

EUR/USD se u sredu povukao, pavši sa najvišeg dnevnog zatvaranja u dva meseca, dospevši sve do nivoa ispod 1.0900. Do pada je došlo uprkos slabijim američkim podacima od očekivanih i usred rasta državnih obveznica.

Američki i evropski prinosi su opali u sredu. Nemački 10-godišnji prinos pao je sa 2,28% na 2,18%; najniži od 27. marta. Prinos na 10-godišnje trezorske obveznice pao je na 3,26%, najniži od septembra.

Američki dolar je u sredu ojačao u odnosu na evropske valute, uprkos američkim podacima. Izveštaj ADP o zapošljavanju pokazao je da su privatni platni spiskovi porasli za 145 hiljada u martu, ispod 200 hiljada konsenzusa tržišta. ISM servis PMI je pao na 51,2 u odnosu na procene od 54,5 u istom periodu. Više američkih podataka stiže u četvrtak sa zahtevima za nezaposlene uoči platnih spiskova u petak. Ipak, uoči uskršnjih praznika očekuje se manje trgovina.

Konačni martovski S&P globalni PMI evrozone je pao sa preliminarnih 55,6 na 55,0. Nemačka je izvestila da su fabričke porudžbine porasle za 4,8% u februaru, što je znatno iznad očekivanja od povećanja od 0,3%. Nemačka će u četvrtak izvestiti o industrijskoj proizvodnji i mogla bi ponovo da nas iznenadi.

„Najveći deo ciklusa podizanja kamatnih stopa je iza nas“, pomenuo je Boris Vujčić iz Evropske centralne banke i kasnije objasnio da ako bazna inflacija ostane iznad 4%, može se očekivati još povećanja. ECB Filip Lejn rekao je da je inflacija najintenzivnija u hrani. Uprkos komentarima i globalnim izgledima, tržišta i dalje vide povećanje kamatnih stopa na sledećem sastanku ECB 4. maja.

Loreta Mester iz Federalnih rezervi rekla je u sredu da bi trebalo da se pomeri ključna stopa iznad 5 odsto i da se neko vreme zadrži na restriktivnoj teritoriji kako bi ugušili inflaciju. Dok tržište obveznica nastavlja da ukazuje na smanjenje kamatnih stopa kasnije u 2023. godini, centralne banke ne razmatraju taj scenario i nastavljaju da govore o potrebi za strogom politikom sve dok inflacija ne bude ponovo pod kontrolom.

Ključni događaji ove nedelje: “Germany, EMU Final Services PMI” (Sreda) – “Germany Construction PMI” (Četvrtak).

Izvor: FXStreet

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter