POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 10.11.2022. – skok na 1.0180 nakon američkih CPI podataka

  • Evro je imao skok sa 0.9930 na cenu od 1.0180 nakon američkih CPI podataka.
  • Niže brojke o inflaciji podstiču nade za manje reagovanje od strane Fed-a.
  • Dolar pada, a tržišta akcija rastu.

Evro je naglo skočio sa najniže vrednosti od 0.9930 da bi dostigao dvomesečne maksimume na 1.0180 pošto je objavljivanje podataka o inflaciji u SAD dovelo do pada američke valute.

Inflacija u SAD opada iznad očekivanja
Potrošačka inflacija je porasla za 0,4% u oktobru, bez promene u odnosu na prethodni mesec, u odnosu na očekivanja tržišta od 0,6%. Međugodišnja cifra je usporila na stopu od 7,7%, iznad konsenzusa od 8%, nakon što je porasla za 8,2% u septembru.

Osnovni CPI (Consumer price index), koji isključuje uticaj promenljivih cena hrane i energije i koji Federalne rezerve pomno posmatraju da bi procenile trendove inflacije, smanjen je na 0,3% u oktobru, sa 0,6% u septembru, u odnosu na očekivanja povećanja od 0,5%. Iz godine u godinu, osnovni CPI se povukao na 6,3% sa 6,6% u septembru.

Ove brojke sugerišu da je inflacija možda počela da se smiruje i da bi omogućila Federalnim rezervama da ublaže svoj put povećanja stope u narednim mesecima.

S obzirom da je tržište izuzetno osetljivo na sve vesti koje bi mogle da odrede odluku o monetarnoj politici u decembru, ovi podaci su doveli do nižeg prinosa na američki dolar i obveznice trezora, a na tržištima akcija rast.

Na šta treba obratiti pažnju u vezi evra
EUR/USD ubrzava nagore, sada se ponovo fokusira na sledeći cilj u blizini cene od 1.0200, ili najviših vrhova u septembru.

U međuvremenu, očekuje se da će akcija cena oko evropske valute pomno pratiti dinamiku dolara, geopolitičke probleme i divergenciju Fed-ECB (Evropska Centralna Banka). Nedavna odluka Fed-a da poveća kamatne stope sada se pojavljuje kao glavna prepreka za održivi oporavak ovog valutnog para.

Sve veće spekulacije o potencijalnoj recesiji u regionu – koje izgleda potpomognuto sve slabijim merilima sentimenta, kao i početnim usporavanjem nekih fundamentalnih faktora – doprinose krhkom raspoloženju evra na duže staze.

Ključni događaji u evrozoni ove nedelje:
•Italija – industrijska proizvodnja (četvrtak)
• Nemačka – konačna stopa inflacije (petak).

ECB – nastavak povećanja ciklusa u odnosu na povećanje rizika od recesije.
Uticaj rata u Ukrajini, energetske krize i inflacija.

Današnja zadnja cena1.016
Današnja dnevna promena0.0150
Današnja dnevna promena u %1.50
Današnje dnevno otvaranje1.001

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter