POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj EUR/USD za 13.10.2022.

  • EUR/USD je pao na dnevni minimum od 0,9631 kao reakcija na američku inflaciju, u fazi oporavka.
  • Osnovni američki CPI (consumer price index) dostigao je 40-godišnji maksimum od 6,6% na godišnjem nivou, pošto su šanse Fed-a (Federal Reserve) za dalje pooštravanje porasle.
  • Zahtevi za nezaposlene u SAD bili su veći od procenjivanja.

EUR/USD se oporavlja od ranijih gubitaka jer je inflacija u Sjedinjenim Državama porasla iznad procena, nastavljajući da testira strpljenje članova Fed-a. Osnovni CPI u SAD je skočio na najviši nivo od četiri decenije, premašivši prognoze, učvrstivši slučaj za dalje pooštravanje Fed-a na novembarskom sastanku. Dakle, EUR/USD se trguje na 0,9775, nakon što je skliznuo na dnevni minimum od 0,9631, pošto su trejderi reagovali na američke podatke.

Američkim akcijama se trguje u pozitivnom. Ministarstvo rada SAD izvestilo je da je inflacija u SAD, uglavnom bazični CPI, skočila više od procenjenog za 6,6% na godišnjem nivou, premašivši avgust 6,3%. Nasuprot tome, ukupna inflacija je opala sa 8,3% prethodnog meseca na 8,2%, što je skoro 1% niže od maksimuma iz juna 2022.

Objavljeni su podaci o radnim mestima u SAD. Potraživanja za nezaposlene u protekloj nedelji koja se završava 8. oktobra porasla su za 228 hiljada, što je više od 225 hiljada.

Na drugim mestima, fjučersi tržišta novca menjaju kvote za sledeći potez Fed-a. CME FedVatch Tool prikazuje šanse od 99% da će Fed (Federalne rezerve) podići stope za 75 baznih poena u novembru i 62,3% šanse za pomeranje od ¾ procenta za poslednji sastanak u godini.

Na strani EU, šefovi Bundesbanke i belgijskih centralnih banaka, Joachim Nagel i Piere Vunsch, podstakli su ECB (Evropska Centralna Banka) da poveća kamatne stope zbog visokog nivoa inflacije u evrozoni. Tokom evropskog zasedanja, podaci o nemačkoj inflaciji su porasli kako se očekivalo, ali su i dalje na visokim nivoima, kao što pokazuje HICP (Harmonised Index of Consumer Prices) od 10,9%, dok je nemački CPI (consumer price index) ostao na 10%.

Šta pratiti:
Ekonomski kalendar evrozone će sadržati očitavanja inflacije za Francusku i Španiju, zajedno sa trgovinskim bilansom EU. Na američkom frontu, maloprodaja u SAD, UoM Consumer Sentiment i drugi govornici Fed-a će ponuditi novi podsticaj EUR/USD trgovcima.

EUR/USD je imao porast na 0,9800 usred poboljšanja tržišnog raspoloženja
EUR/USD se popeo na 0,9800 tokom američkih trgovačkih sati u četvrtak. Pozitivan pomak u osećanju rizika dovodi do toga da dolar izgubi interesovanje kao sigurno utočište uprkos vrućem septembarskom izveštaju o inflaciji.

eu 13.10
Dijagram EUR/USD Izvor: TradingView

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter