POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Izveštaj o poslovima, stopa nezaposlenosti, stopa učešća – Vesti dana

Akcije su ponovo pale u četvrtak dok su investitori zadržali dah za dugo očekivani izveštaj o poslovima u petak u petak.

Na Volstritu raste zabrinutost zbog mogućnosti da će agresivne akcije Federalnih rezervi na podizanju kamatnih stopa ove godine premašiti granicu i odvesti ekonomiju u recesiju.

Zategnuto tržište rada i stope nezaposlenosti blizu višedecenijskih najnižih nivoa nisu dale razlog Fed-u da napusti svoj jastrebov stav, čak i kao dokaz da se privreda hladi, posebno na tržištu nekretnina i u glavnoj ulici, gde su otpuštanja sve veća.

Zahtevi za nezaposlene za prošlu nedelju bili su nešto veći nego što se očekivalo, ali se nisu smatrali dovoljno jakim dokazom da Fed skine nogu sa gasa.

Zvaničnici Fed-a su ove nedelje prebili da centralna banka namerava da nastavi sve dok ne proceni da je posao završen. Fed je već prošlog meseca signalizirao da ide ka još jednom povećanju od 125 baznih poena ove godine.

Evo tri stvari koje bi sutra mogle uticati na tržišta:

  1. Poslovi za septembar

Izveštaj o poslovima izlazi u 8:30 ET (12:30 GMT).
Analitičari koji to prate očekuju da je privreda otvorila 250.000 radnih mesta prošlog meseca, što bi bilo manje sa 315.000 novih u avgustu.

  1. Stopa nezaposlenosti

Istovremeno se očekuje i smanjenje stope nezaposlenosti, a analitičari očekuju da će ostati ista kao i prethodnog meseca, 3,7%.
To je važan cilj FED-a: hlađenje ekonomije bez izazivanja velikih gubitaka radnih mesta. Fed je ukazao na još uvek velika slobodna radna mesta.

  1. Stopa učešća

Stopa učešća na tržištu rada je još jedna mera koju Fed pažljivo prati.
Očitavanje za avgust iznosilo je 62,4% i kreatori politike bi želeli da se taj broj poveća kako bi se ublažila zategnutost tržišta rada. Očitavanje u avgustu bilo je najveće od aprila.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter