POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Japanski Suzuki kaže da će osnovati novu globalnu istraživačku kompaniju u Indiji

Japanska kompanija Suzuki Motor Corp osnovaće novu globalnu kompaniju za istraživanje i razvoj u Indiji i nastaviti da agresivno ulaže u tu zemlju, izjavio je u nedelju njen predsednik Tošihiro Suzuki.

Nova kompanija, jedinica u potpunom vlasništvu Suzuki Japana, pomogla bi japanskom proizvođaču automobila da ojača svoju konkurentnost i sposobnosti za istraživanje i razvoj ne samo za Indiju već i za globalna tržišta, rekao je Suzuki tokom događaja u Gandhinagaru, glavnom gradu zapadne države Gudžarat.

“Indija je postala jedna od najvažnijih zemalja za Suzuki grupu”, rekao je on na događaju kojem su prisustvovali indijski premijer Narendra Modi i njegov japanski kolega Fumio Kišida, dodajući da će Suzuki nastaviti da ulaže u Indiju.

Povodom obeležavanja 40 godina Suzukija u Indiji, Modi je položio kamen temeljac dva velika projekta – fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila Suzuki u Gudžaratu i fabrike za proizvodnju automobila Maruti Suzuki u severnoj državi Harijana.

Suzuki je većinski vlasnik kompanije Maruti, koja dominira na indijskom tržištu automobila sa svojim malim, jeftinim vozilima. Ali kompanija se suočava sa rastućom konkurencijom jer kupci prelaze na veće automobile kao što su terenska vozila (SUV), a regulatori zahtevaju bezbednije i zelenije automobile, povećavajući troškove.

Za Suzuki, Indija je jedno od najvećih tržišta u smislu prihoda i profita i jedno na koje je do sada uložila 650 milijardi rupija (8,1 milijardu dolara) kako bi podržala Maruti i osigurala da zadrži svoju lidersku poziciju.

Više od 60% od 2,8 miliona automobila Suzuki grupe proizvedenih širom sveta prošle godine proizvedeno je u Indiji, rekao je predsednik kompanije Suzuki u nedelju.

Suzuki je počeo da proizvodi automobile u Gudžaratu 2017. za Maruti i za izvoz u zemlje uključujući Latinsku Ameriku i Afriku.

U martu je japanski proizvođač automobila rekao da planira da uloži 104,4 milijarde rupija u svoju fabriku u Indiji za proizvodnju električnih vozila (EV) počevši od 2025. i baterija godinu dana kasnije.
Fabrika ima godišnji kapacitet od 750.000 automobila.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter