Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Jen je pao na najniži nivo od 1998, Američke obveznice u porastu

Jen je danas pao na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednje dvadeset četiri godine, jer se jaz između japanskih i američkih referentnih prinosa povećao kada su informacije o inflaciji SAD dovele do većeg prinosa američkog trezora.

Dolar je porastao za 135,22 jena, što je najviše od meseca oktobra 1998. godine, nakon što je porastao za svaku od prethodnih sedam sesija, zbog razlike u politici između centralnih banaka u inostranstvu i Banke Japana (BOJ) postaje sve očiglednije.

Napori centralnih banaka da podignu kamatne stope kako bi smanjili inflaciju mogu ostati fokusirani. Očekuje se da će Federalne rezerve i Banka Engleske podići stope na svojim konferencijama i postoji prilika da Švajcarska komercijalna banka može da uradi isto.
Male modifikacije se predviđaju od strane Banke Japana, međutim naglasili su u ponedeljak da bi kupili 500 milijardi jena (3,70 milijardi dolara) Japanskih državnih obveznica u utorak kao deo svoje politike da ostane referentni 10-godišnji prinosi na 0.25 poena.

Za razliku od toga, referentni Američki 10-godišnji prinos dostigao je 3,2% prerano u ponedeljak, dobivši skoro dvanaest baznih poena u petak.
Dvogodišnji prinos u SAD povećao je dobitke od petka na 3,194%, što je najviše od kraja 2007.

Inflacija u SAD nadmašila je očekivanja u petak, što je dovelo do klađenja da će Fed morati da bude primoran da poveća stope čak i naglo. Tržišni rejting ukazuje na otprilike uobičajenu verovatnoću razloma od najmanje sto dvadeset pet baznih poena da će se povećati tokom sledeće 2 konferencije Fed-a – u utorak i sredu ove nedelje i u septembru.

To podrazumeva najmanje jedno povećanje od sedamdeset pet baznih poena, što bi moglo biti najveće povećanje od 1994. godine.

Veći troškovi energije su zajedno naštetili platnom bilansu Japana, s obzirom na jen.

Što se tiče jena, tamo gde je greška i nastavlja da putuje naopako, bilo je od vitalnog značaja posmatrati da li su Japanski investitori spremni da zahtevaju mnogo nezaštićenog valutnog rizika u njihovim portfeljima.
Ogroman problem bi sada mogao biti da li domaći ljudi počnu da menjaju svoj navodni kvantitativni odnos razmene valute, što može dovesti do velike potražnje za razmenom drugih valuta u odnosu na japanski jen. Ako je tako, to drži valutu na putu slabljenja, ili minimum zaustavlja njegovo jačanje.

Pad u ponedeljak usledio je nakon prolaznog rasta jena kasno u petak, kada su Japanska vlada i centralna banka bile zabrinute u nedavne oštre padove, što je retka zajednička izjava koja se vidi jer je do sada najsnažnije upozorenje da vlasti mogu intervenisati da podrže valutu.

Euro je oslabila na 1,0490 dolara, što je pad od 0,23%, a funta je bila niža za 0,23% na 1,2287 dolara, uzimajući vrlo malu podršku od očekivanja da će Banka Engleske povećati stope u četvrtak, što bi moglo biti njeno peto povećanje od decembra.

Švajcarska komercijalna banka sastaje se zajedno u četvrtak, a predviđeno je povećanje za 25 baznih poena.

Australijski dolar pogodan za rizik izgubio je maksimalan iznos od 0,6% pavši na 0,6998 dolara, najniži nivo za tri i po nedelje, pošto su strahovi u vezi sa uticajem viših stopa nagnali investitore da smatraju bezbednijom aktivom.

Slično, bitkoin, koji je takođe rizičan, bio je u teškoj situaciji i pao je za 18-mesečni minimum od 24.888 dolara, jer je kripto pozajmljivač Celsius Netvork pauzirao isplate i transfere između naloga zbog „ekstremnih uslova na tržištu“.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter