POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Jen leti dole, Putin, iPhone 14 – vesti dana

Jen je pao na novi 24-godišnji najniži nivo u odnosu na dolar pošto podaci o kineskoj trgovini dovode u sumnju ekonomske izglede za Aziju. Federalne rezerve objavljuju svoje istraživanje Bež knjige dok Banka Engleske pokušava da se bori za svoju nezavisnost od nove britanske premijerke Liz Trus. Apple predstavlja svoj novi iPhone sa 5G tehnologijom, a Vladimir Putin se protivi SAD. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u sredu, 7. septembra.

  1. Jen pada

Pad japanskog jena se produbio nakon što je Tokio upozorio na “brze, jednostrane” promene valute – ne čineći ništa da ih zaustavi.

Dolar je porastao na novi 24-godišnji maksimum od 144,38 nakon što su kineski mesečni trgovinski podaci pokazali naglo usporavanje rasta uvoza i izvoza, što sugeriše da usporavanje globalne potražnje za robom proizvedenom u Kini utiče na kinesku potražnju za japanskom kapitalnom robom.

Dolar je sada porastao za više od 31% u odnosu na jen u poslednjih 12 meseci, a tempo ovonedeljnog pada podstakao je razgovore o intervenciji Banke Japana, verovatno u dogovoru sa drugim centralnim bankama. Međutim, Rojters je citirao bivšeg japanskog diplomatu za valutu Hirošija Vatanabea koji je rekao da Japan ne bi trebalo da interveniše ili da menja monetarnu politiku kao odgovor jer bi oni bili neefikasni u zaustavljanju rasta dolara.

  1. Centralne banke ponovo u pripravnosti

Ponovo je veliki dan za centralne banke širom sveta, a očekuje se da će i Banka Kanade i Nacionalna banka Poljske ponovo povećati kamatne stope. Čini se da se ciklus povećanja stope u Poljskoj bliži kraju, a očekuje se da će NBP ovog puta porasti za samo 25 baznih poena nakon niza većih u poslednjih nekoliko meseci.

Međutim, analitičari očekuju ogromno povećanje od 75 baznih poena od Banke Kanade, što bi bio eho poslednjeg koraka Federalnih rezervi i – verovatno – predokus sutrašnje akcije u Evropskoj centralnoj banci.

Sam Fed objavljuje svoju anketu, dok izlaze nedeljni podaci o hipotekarnim aplikacijama i stopama. Biće ranije govora Lorete Mester iz Fed-a i Toma Barkina (samo Mester ove godine ima glas o FOMC-u), a kasnije i potpredsednika Laela Brejnarda.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, guverner Banke Engleske Endru Bejli trebalo bi da se sastane sa novim šefom trezora Kvasijem Kvartengom kako bi razgovarali, između ostalog, baš kao što je nova vlada premijerke Liz Čini se da će Truss krenuti sa velikim povećanjem državnih zaduživanja kako bi finansirala svoj energetski paket.

apple inc 508812 1280
Jen leti dole, Putin, iPhone 14 – vesti dana 2
  1. Akcije su postavljene da se otvore više

Američke berze treba da se otvore sa skromnim skokom nakon što su u utorak pale na nove dvomesečne minimume zbog zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije i njegovog uticaja na zarade.

Apple će verovatno dominirati sesijom, sa svojim otkrivanjem novog iPhonea 14, uprkos očekivanjima o samo skromnim postepenim promenama njegovog dizajna i mogućnosti. Španska kompanija za naftu i gas Repsol saopštila je preko noći da će prodati 25% svog poslovanja stručnjacima za energetiku i infrastrukturu EIG-u, sa namerom da posao u Njujorku uvrsti za četiri godine.

  1. Evropa očekuje ograničenja cena električne energije

Evropska komisija je spremna da predloži ograničavanje veleprodajne cene električne energije za većinu vrsta proizvodnje u pokušaju da spreči kolaps evropske industrije tokom zime.

Fajnenšel tajms je izvestio da će Komisija predložiti ograničavanje cene energije proizvedene iz drugih izvora osim gasa na 200 evra po megavat-satu kada se ministri energetike EU sastanu u petak. Trenutna spot cena za nemačku električnu energiju u Nemačkoj, regionalni benchmark, je iznad 450 evra/MVh, dok su francuske cene prošle nedelje dostigle 1.000 evra.

Veleprodajne cene električne energije su naglo porasle jer je gas obično izvor energije za marginalnu proizvodnju energije, što diktira veleprodajne cene. Cene gasa su otprilike 10 puta veće od preovlađujućeg nivoa u poslednjih 10 godina.

  1. Cene nafte padaju dok Putin preti

Cene sirove nafte nastavile su da se trguju blizu sedmomesečnih najnižih vrednosti, jer najnoviji podaci o trgovini u Kini ništa nisu uverili u sliku globalne potražnje.

Vatrena upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da će uskratiti sve oblike ruske energije iz „neprijateljskih“ zemalja mogla su da podignu cene samo za oko pola procenta, ostavljajući američku sirovu naftu na 87,42 dolara po barelu, a Brent na 93,44 dolara po barelu.

„Nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima, u ovom slučaju ekonomskim [interesima]“, rekao je Putin na konferenciji na ruskom Dalekom istoku. „Nema gasa, nema nafte, nema uglja, nema mazuta, ništa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter