Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Kako cirkularna ekonomija igra i igraće veliku ulogu u tvom životu

Sama fraza još nije ušla u mejnstrim. Međutim, koncepti koji pokreću cirkularnu ekonomiju postepeno, ali postojano se apsorbuju u svakodnevni život.

Kada razmišljate šta da obučete na otmeni događaj, sve je češće pozajmljivati odeću – ne od prijatelja, već od kompanije.

Selfridges se udružio sa platformama za pozajmljivanje peer-to-peer kao što je Hurr da bi obezbedio odeću za pozajmicu; sjajno je doći na Zlatni globus u haljini napravljenoj od recikliranih boca, ili, ako imate sreće, u nekoj starinskoj Jean Paul Gaultier.

Keri Simonds, supruga britanskog premijera, navodno je provela dan venčanja u iznajmljenoj venčanici.

Uskoro će svakodnevni predmeti postati deo svakodnevnog razmenjivanja

Iako običan pojedinac verovatno nikada nije čuo za ‘cirkularnu ekonomiju’, ili koncept da proizvodi mogu biti kreirani uz kontinuiranu upotrebu ili ponovnu upotrebu na umu, ovaj ekonomski model postepeno postaje deo društva i industrije.

Odeća se sada može pozajmiti umesto da se kupuje. Umesto trošenja neograničenog omota sa mehurićima, roba bi mogla biti upakovana u poštanski papir koji se može reciklirati ili pakovanja za višekratnu upotrebu.

U međuvremenu, nisu samo ‘alternativne’ prodavnice koje podstiču potrošače da dopune lonce i pakete: Tesco i Vaitrose testiraju da li ekonomija bez otpada ima smisla za poslovanje, kao i za životnu sredinu.

McKinsei je sprovela istraživanje o tome kako kompanije za proizvode široke potrošnje u osnovi preispituju sisteme za pakovanje kako bi bili manje rasipnički kao rezultat potražnje kupaca i regulatorne reforme. U međuvremenu, preko 100 vrhunskih korporacija pridružilo se produženoj odgovornosti proizvođača Elen Makartur fondacije, naglašavajući neophodnost prihvatanja odgovornosti za ambalažu koju stavljaju na tržište.

Johana Haering, koja radi u marketingu za Landbell Group, koja vodi nagradu Green Allei za startapove sa cirkularnom ekonomijom i jedna je od onih koji su potpisali obećanje Fondacije Ellen MacArthur, smatra da povećanje broja učesnika poslednjih godina pokazuje koliko je održivost postaje ozbiljan posao.

„Počeli smo 2014. i imali smo 70 ili 80 aplikacija, fokusirajući se isključivo na tržište nemačkog govornog područja.“ Sledeće godine proširili smo se na ceo kontinent, a broj prijava se povećavao iz godine u godinu. 

Kompanije koje preispituju brzu modu postaju sve češće, kaže Haering. „Tri od šest finalista prošle godine su predložili rešenja za održiviji tekstilni biznis.

TrusTrace, koji se nalazi u Švedskoj, izgradio je platformu koja omogućava kompanijama da prate životni vek materijala kako bi bili pošteniji prema kupcima – i sada su obezbedili dodatnih 6 miliona dolara u finansiranju. Kleiderli, nemačka firma, reciklira staru odeću i tekstilni otpad u plastičnu zamenu. U međuvremenu, Dimpora, locirana u Švajcarskoj, razvila je metodu za proizvodnju opreme otporne na kišu bez upotrebe štetnih hemikalija.

Firme cirkularne ekonomije imaju ogroman potencijal za uspeh, ali su i veoma potrebne u svim industrijama. „To je značajan napor, ne samo u smislu izgradnje robe za potrošače, već i u ubeđivanju poslovnog sektora da se angažuje sa startapima“.

„Naš prioritet nisu samo pojedinačne stavke, već rešenja koja mogu pomoći da ceo sistem postane kružniji.

Čak se i priroda zasniva na deljenju “sredstava”.

Neki obični proizvodi su već uveliko kružni, ali većina nas toga nije ni svesna.

Jedan od najčešćih primera koje dajem svojim studentima je iznajmljivanje sobe u studentskom domu. Neće biti srušen, nego će ga koristiti neko drugi.

Zgrade, najvažnija imovina za ljude i kupce, trenutno su u vlasništvu pre nego što ih preuzme neko drugi, osiguravajući da proizvod zadrži svoju vrednost onoliko dugo koliko je to izvodljivo.”

Postoji razlika između konačnog proizvoda, njegovih komponenti i molekularnih gradivnih blokova koji ga stvaraju, nastavlja on, a budući životi svih ovih moraju se rešavati u istinski kružnoj ekonomiji.

„Često se fokusiramo na gotove proizvode, kao što su vozila, bicikli ili odeća, i kako se oni mogu prenameniti ili pretvoriti u materijal za punjenje ili izolaciju. „Međutim, mnogo tehnologija za reciklažu proizvoda je još uvek u fazi razvoja“.

Kompanije kao što su ChainCraft u Amsterdamu, koja proizvodi hemikalije na biološkoj bazi, The Protein Breveri, koja proizvodi proteine bez životinja, i Croda, firma za specijalne hemikalije, razvijaju nove proizvode iz otpadnih tokova i biomase.

Postoji i poslovni izazov: „Mnogim razvojima je izuzetno teško da finansijski funkcionišu… Može im biti teško da se takmiče sa veoma razvijenim i efikasnim poslovima, kao što su cementna ili petrohemijska industrija. ” Svi ovi napretci zahtevaju dugo vremena da se razviju. Inovatori se ponekad moraju zalagati za nova pravila, a većina se suočava sa ozbiljnom konkurencijom jeftinih, tradicionalnih proizvoda. „Ne postoji srebrni metak ili lak odgovor“.

Cirkularnija ekonomija se postepeno pojavljuje, zahvaljujući povećanju javne svesti, vladinim akcijama i pomoći u povezivanju preduzeća sa kapitalom i znanjem koje im je potrebno. I ne samo za dan vašeg venčanja. „To ne bi trebalo smatrati luksuzom“. Održivi proizvodi treba da budu dostupni svima.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter