Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Kako u osnovi preneti milijardu dolara besplatno: perspektiva Bitcoin kitova

Milijarderi, imajte na umu. Milion puta je jeftinije slati ogromne sume novca na Bitcoin mreži.

Korisnik Bitcoin-a je iz znatiželje poslao preko 50.562 BTC (1 milijarda dolara) na adresu na blokčejnu, plaćajući naknadu od samo 2.513 satošija, ili sats (najmanji apoen Bitcoina), što je ekvivalentno pola dolara.

Transakcioni “Sankey” dijagram koji prikazuje naknade, vrednost i vreme. Izvor: mempool

Nepoznata adresa novčanika platila je mali deo (manje od 0,0001%) ukupne vrednosti transakcije.
Jednostavnije rečeno, korisnik je platio 50 centi da bi premestio duplo veći bruto domaći proizvod ostrva Tonga koja je pogodna za Bitcoin. Transakcija od milijardu dolara je obrađena u bloku 761374, uz naknadu za transakciju od samo 15 sati po jedinici podataka, ili sats/vByte.

Cointelegraph je eksperimentisao sa različitim bankarskim uslugama na mreži kako bi procenio troškove slanja ogromnih suma novca putem starih finansijskih alata.
Za transfer od 10 miliona dolara, poznati provajder doznaka naplaćuje mali deo, 0,3%, što je jednako 30.000 dolara. To je milion puta skuplje od korišćenja Bitcoin blockchaina za slanje novca.

Eksperimentisanje sa slanjem ogromnih suma novca sa starim finansijskim alatima. Izvor: Wise

Pre nego što se iskopa novi Bitcoin blok, svaki zahtev za Bitcoin transakciju se nalazi u memorijskom “bazenu”, ili „mem poolu“, što je nešto kao autobuska stanica Bitcoin.
U proseku, rudarima je potrebno 10 minuta da iskopaju novi blok.

Bitcoin rudari sortiraju transakcije, prvo obrađujući putnike koji imaju najskuplje autobuske karte (transakcione naknade). Obično, što je veća naknada za transakciju, to se brže potvrđuje transakcija.
Na 15 sats/vBite, cena slanja preko 50.000 Bitcoin-a je veoma niska, što ukazuje na to da se ovom Bitcoin “kitu” nije žurilo.

Poređenja radi, krajem oktobra, korisnik bitkoina sa debelim prstima platio je neverovatnih 8.042 sats/vByte, ili 1.136.000 sati da bi pomerio 3,8 Bitcoin-a (65.000 dolara).

Proces sortiranja transakcija u mempulu je relativno jednostavan za rudare.
Suprotno uverenjima mnogih Bitcoin kritičara, to nije proces koji zahteva energiju. Na kraju krajeva, potrošnja energije bitkoina dolazi od izdavanja blokova nagrada, a ne od transakcija.

Adresa ovog Bitcoin kita nastavila je da šalje preko 50.000 bitkoina na razne druge adrese u blokčejnu. Adrese nisu javno poznate adrese, kao što je Binance-ov novčanik za hladno skladištenje ili Bitcoin iskopan 2009. godine, koji je kasnije izgubljen na deponiji u Velsu.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter