POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kamatne stope – lako dođu, lako odu?

Kako je mogućnost velikog povećanja stope Federalnih rezervi u julu privukla pažnju ove nedelje, neki na Volstritu su tiho procenjivali izglede za nešto sasvim drugo: smanjenje stopa.

„Sada razmisljamo o smanjenju kamatnih stopa od Fed-a u drugoj polovini sledeće godine i u prvoj polovini 2024.“, rekao je Mark Cabana, šef američke strategije manjih kamatnih stopa iz Banke Amerike, za interjvu ranije ove nedelje.

Pošto je privreda „već u recesiji“ i očekuje se da će imati negativan rast svakog kvartala ove godine, rekao je Cabana, pozivajući se na revidirane prognoze ekonomista BofA-e, ciklus FED-a „biće ograničen“.

Prognoza povećanja kamatnih stopa stigla je tokom nedelje pune preokreta u kojoj su tržišta skoro u potpunosti pristupila u perspektivi istorijskog povećanja stope od 1% u julu, nakon podataka koji pokazuju skok glavne inflacije od 9,1% za jun – samo da bi se preokrenuli te opklade sledećeg dana.

Opklade na julsko povećanje stope od 100 posto dostigle su oko 85% u sredu, ali su do petka pale na 30%.

„Ne želite da preterujete sa povećanjem kamatnih stopa“, rekao je guverner Fed-a Kristofer Voler u četvrtak, dodajući da su tržišta bila „ispred sebe“ u pogledu povećanja cena za 100 baznih poena.

Kako tržišta nastavljaju da rade u recesiji, FED, međutim, izgleda nespreman da prihvati da je recesija lek koji privredi očajnički treba da pomogne da se oslobodi usijane inflacije.

„Ne pokušavamo da izazovemo — i nemojte misliti da ćemo morati da izazovemo — recesiju“, rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel u intervjuu prošlog meseca.

Ovaj put FED koji pokušava da izbegne recesiju je „nekako glup“, rekao je Dean Smith, glavni strateg i portfolio menadžer u FolioBeiond-u, on dodaje da je jedini način da se inflacija smanji je smanjenje agregatne tražnje.

„Daleko je važnije zaustaviti inflaciju nego izbeći recesiju jer godinu ili dve od osam, devet ili čak 10% inflacije mnogo više ometaju ugrožene ljude nego jedna ili dve četvrtine recesije“, dodao je Smit.

Jači ekonomski podaci u petak, uključujući maloprodaju, koji pokazuju znake snage u potrošačkoj potrošnji, podstakli su pozive ekonomista iz Džefrija da sugerišu da je privreda bezbedna od recesije za ovu godinu ako pokretači inflacije, uključujući energiju i hranu, budu na vrhuncu.

Ekonomija je, međutim, spremna za „dugotrajnu“ recesiju sledeće godine, prema Džefrisu, pošto Fed „neće moći odmah da priskoči u pomoć“.

„Dakle, još uvek ima mnogo razloga za brigu, ali narednih nekoliko meseci bi mogli doneti osećaj olakšanja i potrošačima i investitorima“, dodaje se.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter