POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kineska digitalna valuta premašila 100 milijardi juana: Tvrdi PBOC

Kineska centralna banka je u sredu izvestila da je ukupno 100 milijardi juana (13,9 milijardi američkih dolara) izvršeno preko inicijative kineske centralne banke e-CNY.
Izveštaje je objavila Narodna banka Kine (PBOC) preko svog zvaničnog WeChat naloga.

Prema PBOC-u, 360 miliona transakcija je obrađeno u 15 pokrajinskih i opštinskih pilot oblasti od kraja decembra 2021. do avgusta 2022. godine, što je omogućilo da više od 5,6 miliona trgovaca prihvati digitalnu valutu.

Iako je usvajanje digitalnih valuta još uvek u povojima, Kina predvodi svetsku trku u njihovom razvoju. Prema izveštajima, preko e-CNY je do kraja 2021. obavljeno ukupno 87,6 milijardi juana.

U maju je Šangaj dobio 4,5 miliona dolara besplatnog digitalnog novca kao deo subvencija PBOC-a e-CNY za stimulisanje potrošnje, borbu protiv pandemije i promovisanje niskougljeničnog transporta, dodaje Narodna banka Kine.

PBOC se takođe povezao sa lokalnim digitalnim platnim sistemom Hong Konga, kao deo probe Banke međunarodnih poravnanja prekogranične višestruke digitalne valute Centralne banke (mCBDC).

Digitalni juan se uglavnom koristio za domaća i maloprodajna plaćanja tokom pilot programa.
Međutim, banka ima za cilj da ga promoviše na višem nivou podsticanjem e-CNY transakcija za korporativno poslovanje, oporezivanje, finansijske svrhe i vladine poslove.

Iako većina zemalja još uvek smišlja plan za uvođenje digitalnih valuta, Kina je prednjačila u istraživanju digitalne valute od 2014.
Centralna banka je 2016. osnovala Institut za istraživanje digitalnih valuta da neguje napredak digitalne valute. juan.

Izvor: Coin Edition

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter