POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Koji hedž fondovi su zaradili najviše novca u 2022.?

Malo poznati menadžer hedž fondova Said Haidar navodno se pridružio teškašima poput generalnog direktora Citadel-a Kena Grifina i vlasnika Mets-a Stiva Koena na listi najboljih sa Volstrita prošle godine nakon što je njegova firma obezbedila masivnih 193% prinosa svojim investitorima.

Šef kompanije Haidar Capital Management zaradio je 859 miliona dolara kroz dobitke na svojim ličnim ulaganjima, izvestio je Blumberg u petak. Ogroman prihod ga je postavio na šesto mesto na rang listi najboljih menadžera hedž fondova 2022.

Haidar, bivši trgovac Lehman Brothers-a koji je pokrenuo svoj hedž fond pre više od 25 godina, zaradio je neverovatnu dobit tako što se ispravno kladio da će decenijama visoka inflacija primorati Federalne rezerve i druge centralne banke da stalno povećavaju kamatne stope.

Koristio je metod poznat kao trgovanje sa kamatnim stopama da bi imao koristi od trenda pooštravanja politike kako bi prikupio sredstva u vrednosti od 63 milijarde dolara.

„U poslednjoj godini, investitori su prerano očekivali rani kraj povećanja kamatnih stopa centralne banke, nakon čega je usledilo smanjenje kamatnih stopa skoro odmah nakon toga“, napisao je Haidar u pismu klijentima prošlog septembra, prenosi Blumberg. „Ali kako se globalna inflacija pokazala jačom nego što se prvobitno mislilo, centralne banke su postale snažnije u suprotstavljanju ovom narativu.

Fed je sproveo sedam uzastopnih povećanja kamatnih stopa prošle godine, uključujući i nekoliko pojačanih povećanja, pošto su kreatori politike imali za cilj da ohlade ekonomiju i smanje cene. Ove godine se očekuje još povećanja stope.

Griffin iz Citadel-a je i dalje rangiran kao najuspješniji šef hedž fondova na Volstritu, sa ličnom zaradom procenjenom na 4,1 milijardu dolara prošle godine. On ima ličnu neto vrednost od 30,3 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Koen, koji vodi Point72, nalazi se na drugom mestu sa zaradom od 1,9 milijardi dolara. Procenjuje se da je vrednost njegovog bogatstva 12,9 milijardi dolara.

Prinos Haidar Capital Management-a od 193% nadmašio je prinos Citadela od 38,1% i Point72 od 11,8%.

15 najvećih hedž fondova ukupno je zaradilo 13,8 milijardi dolara što je najniža cifra od 2019. godine.

Tehnološki investitori su bili najveći gubitnici na Volstritu 2022. godine. Tehnološki sektor je prošle godine doživeo veliki pad pošto su strahovi od recesije i viši troškovi zaduživanja podstakli rasprodaju akcija.

Čejs Kolman iz Tiger Global Management-a pretrpeo je najveći pojedinačni udarac, izgubivši više od 1,6 milijardi dolara. Gubitak je usledio samo dve godine nakon što je Kolman bio najbolji na listi hedž fondova.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter