PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Kripto firma FTX podnosi zahtev za stečajni postupak u SAD, izvršni direktor SBF napušta firmu

Kripto berza FTX podnela je zahtev za stečaj u SAD u petak, a Sem Bankman-Frid je podneo ostavku na mesto generalnog direktora, nakon brze krize likvidnosti u grupi za kriptovalute koja je izazvala intervenciju regulatora širom sveta.

Platforma za trgovanje kriptovalutama u nevolji se borila da prikupi milijarde sredstava kako bi sprečila kolaps nakon što su trgovci požurili da povuku 6 milijardi dolara sa platforme za samo 72 sata, a rivalska berza Binance je odustala od predloženog sporazuma o spasavanju.

Kompanija je u saopštenju objavljenom na Tviteru u petak navela da su FTX, njen pridruženi fond za trgovinu kriptovalutama Alameda Research i oko 130 drugih kompanija pokrenuli dobrovoljni stečajni postupak u skladu sa Poglavljem 11 u Delaveru.

FTX je prikupio 400 miliona dolara od investitora u januaru, povećavši procenu kompanije na 32 milijarde dolara. Privukao je novac od investitora kao što su državni investitor iz Singapura Temasek i Penzioni plan za nastavnike Ontarija.

Džon Džej Rej III je imenovan da preuzme funkciju generalnog direktora Bankman-Frida, navodi se u saopštenju.

Nedeljna previranja pogodila su tržišta kriptovaluta koja su se već borila, a bitkoin je doveo do najniže vrednosti u dve godine. Bitcoin je pao nakon objave FTX-a, pao za 3,9% u petak na 16.816 dolara.

Akcije kompanija za kriptovalute i blokčejn takođe su pale na vestima.

FTKS-ov token FTT je pao 30% u petak na 2,57 dolara, suočen sa gubitkom od 88% nedeljno.

Kolaps FTX-a je takođe doveo do spektakularnog pada bogatstva njegovog osnivača Bankman-Frida, čiju je neto vrednost pre godinu dana Forbs procenio na 26,5 milijardi dolara.

„Zaista mi je žao, opet, što smo završili ovde“, rekla je Bankman-Frid u seriji tvitova nakon početka podnošenja zahteva za stečaj.

U svojim tvitovima, Bankman-Fried je rekao da prijava stečaja „ne mora nužno da znači kraj za kompanije“ i da je „optimističan“ da će novi izvršni direktor grupe „pomoći da se obezbedi ono što je najbolje“.

U svom zahtevu za stečaj, FTX Trading je naveo da ima 10 do 50 milijardi dolara imovine, 10 do 50 milijardi dolara obaveza i više od 100.000 poverilaca.

„Šok je bio to što je ovaj momak bio lice kripto industrije i ispostavilo se da car nije imao odeću“, rekao je Tomas Hejz, izvršni član kompanije Great Hill Capital LLC u Njujorku.

„Sledeće pitanje je koliko će ovo imati efekat zaraze na druge berze i gde mogu da nastanu sledeći potencijalni gubici“, rekao je Džon Grifin, izvršni direktor i osnivač Integra FEC, koja pruža konsultacije vladinim agencijama i advokatskim firmama koje istražuju finansijske prevare.

„Dakle, u kojoj meri kada imate veliki entitet kao što je ovaj koji padne, sva imovina vezana za tu FTX razmenu opada.“

FTX se trudio da prikupi oko 9,4 milijarde dolara od investitora i rivala, izvestio je Rojters pozivajući se na izvore, dok je berza pokušavala da se spase nakon povlačenja kupaca.

„Podnošenje zahteva za poglavlje 11 je neophodan korak koji omogućava kompaniji da proceni situaciju i razvije planove za napredovanje u korist zainteresovanih strana“, rekao je Rej u Slack dopisu osoblju FTX-a koji je video Rojters.

„Shvatam da su nedavne vesti o situaciji bile zabrinjavajuće i stresne, ali takođe znam da će otvaranje stečaja biti početak puta napred.

Neki investitori, uključujući Sequoia i SoftBank, već su označili FTX investicije na nulu.
SkyBridge Capital radi na otkupu svog udela u FTX-u, rekao je osnivač alternativne investicione kompanije Entoni Skaramuči u intervjuu za CNBC u petak.

Odjek je prevazišao finansijska tržišta na kojima je berza značajno prisutna, sa timom Mercedesa Formule 1 koji je suspendovao ugovor o partnerstvu uoči pretposlednje trke sezone u Brazilu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter