Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Kusama na Polkadot mreži, kako i zašto je korisna i koji su rizici

Polkadot je nesumnjivo postao jedan od najpopularnijih projekata u kripto sferi. Ali svakako jedan od najinovativniji aspekata Polkadot-ovog ekosistema jeste Kusama. Dok većinom novi projektni na blockchain-u izgledaju repetitivni i izvedeni, Kusama se ističe jel je veoma korisna. U ovom tekstu ćete saznati, šta je Kusama, za šta se koristi i koji su rizici biti na Canary mreži (Sestrinska mreža).
Pre nego što počnemo trebamo ustanoviti dve ključne stvari: Polkadot i Sestrinska mreža (Canary).

Polkadot (DOT) je blockchain network koji:
● Povezuje medjusobno blokčejnove
● Omogućava korisnicima da lako naprave svoj blockchain sa njihovim supstratnim okvirom
● Domaćin na blokčejnu, upravlja njihovom bezbednošću i transakcijama
● Premošćuje blokčejnove sa drugim mrežama kao što je Ethereum i Bitcoin

Sledeće sledi naziv “Canary Network” (Sestrinska mreža). Naziv potiče od pojma “canary in a coal mine”. Rudari su koristili kanarince i nosili ih sa sobom kad idu u rudnike, verovatno se pitate zašto?

Zato što bi kanarinci pevali u svojim kavezima i tako bi znali da je sve u redu, ako bi prestali da pevaju to bi značilo da je došlo do curenja gasa. Što znači da su kanarinci delovali kao upozorenje rudarima da može doći do opasnosti. Kusama obavlja istu funkciju kao virtualna kopija Polkadota, omogućavajući najrealističnije okruženje za blockchain projekte. Dobra vest je to što Kusama služi kao “Canary Network” (Sestrinska mreža) bez da povredi i jednu “pticu”.

Karakteristike Kusame

Kusama ima nekoliko očiglednih novih karakteristika, ali takođe deluje da je njegov ekosistem veći od sestrinskog ekosistema Polkadot. Najveći ekosistem je skoro identičan i veoma sličan sa Polkadot-ovom strukturom i arhitekturom. Deluje kao da je običan testnet, ali pojam ne pokriva levele testiranja projekta, koje mogu da sprovedu pre nego što izbace parachainse na Polkadotu.
Kusama neprestano testira nove projekte, ali pored i njih i sam ekosistem. Kusama je uvek jedan korak ispred Polkadota, isprobavaju nove funkcije i karakteristike i ako se pokažu dobro Polkadot ih uzme takođe za sebe. Ovim potezom Kusama na sebe preuzima veliki rizik ali i inovativnost za nešto novo, ne dovodeći glavni ekosistem u problem.

Druge karakteristike koje Kusama nudi:

● Učestovati tako što ćete kupiti KSM token.
● Sticanje parachain slota (Neophodno za testiranje na Kusami što predstavlja i glavnu karakteristiku). Chain-ovi mogu biti izglasani kao “opšte dobro” parachainsa, pobediti na aukciji ili set apovati kao “parathread” što se u suštini plaća (pay-as-you-go) tj. aukcije za svaki blok. Parachains su inače kao što je navedeno glavna napredna karakteristika Kusame, to su blokovi nove generacije koji donose nova “otkrića” u odnosu na stare mreže. Zajedno čine Kusamin ekosistem, međusobno povezane mreže specijalnim lancima koji razbijaju “zidove” centralizovanih mreža.
● Verovatno se pitate kako se odvija ta aukcija? Aukcija parachaina se odvija na stari način iz 16. Veka. U pitanju je način preko sveće, da dobro ste čuli prave sveće koja gori, od prilike nedelju dana. Znači svi blockchain-ovi koji žele da uzmu slot na parachainu šalju svoje ponude na aukciji, čija ponuda bude na kraju kada se sveća ugasi to jest dođe do kraja, dobija slot. Pored Kusame ovakav način ima i Polkadot naravno.

● Postavite se kao validator. Ovo je odličan način da prođete kroz ceo proces (TRUST THE PROCES), i razumete zahteve/očekivanja pre prelaska na Polkadot, pošto su zahtevi za staking dosta manji na Kusami. Takođe alternativno se korisnici mogu postaviti kao nominatori, ta rola zahteva manji staking, ali omogućava “set it and forget it” pristup. Nominatori određuju svoj ulog za validatore, i dobijaju deo ili procenat nagrade, ali je moguće takođe da budu slashed-ovani ako validator koga su nominovali
bude veoma loš.
● Staking takođe omogućava korisnicima da glasaju na referendumima, što će takođe pomoći mreži da napreduje i unapređuje tokom vremena.

Rizici Kusame

Sa veoma ambicijoznim projektom kao što je Kusama, uvek postoji rizik. Za Kusamu njeno postojanje ima za cilj da ublaži rizik Polkadota od gubitka. Da bi to radila KSM mora da preuzme mnogo veći nego prosečan pritisak, čak i ako su pojedinačni projekti takođe skloni pritisku, na njih bi mogao dosta uticati problem koji se odvija na njihovom lancu pa čak i od KSM samog.
Ništa nije garantovano u hiper-inovativnoj industriji, i blockchain-ovi nisu nikako izuzetak.
Tehničke greške, fluktuacije tržišta, vladine regulative sve to dovodi do mogućih problema na parachainu Kusame. Ali da budemo realni ovo što smo nabrojali ne važi samo za Kusamu nego za sve blockchain-ove koji postoje.
Veoma zanimljiv je Kusamin tagline “expect chaos”, koji nas uvek podseća da su i dalje testnet i da može doći bukvalno do bilo čega. Ali činjenica jeste da je jedan od najboljih testneta na celom kripto tržištu i skoro kloniran kao i Polkadot. Takođe iza Kusame stoji veoma pozitivan i odlučan cilj, a to je da napravi ceo Polkadot ekosistem i svaki parachain koji hostuje, najtestiraniji i najtrajniji mogući blockhain.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter