POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Kvartalni operativni profit kompanije Volvo Cars opada kako rastu troškovi

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars očekuje niže veleprodajne količine ove godine, saopštio je u četvrtak pošto je prijavio pad operativnog profita u trećem kvartalu, pogođen višim troškovima i manjim količinama.

Iako je proizvodna proizvodnja nastavila da se poboljšava u trećem kvartalu, tempo normalizacije proizvodnje usporen je nestankom struje i blokadama vezanim za COVID-19 u Kini, navodi se u saopštenju.

Kompanija sa sedištem u Geteborgu sada očekuje da će obim veleprodaje u 2022. biti „malo manji“ u poređenju sa prethodnom godinom, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu za bolje količine veleprodaje nego 2021.

Pored toga, Volvo je rekao da je bio primoran da sprovede kupovinu poluprovodnika na licu mesta kako bi popunio proizvodni nedostatak i troškove logistike, pored povećanja troškova sirovina koji su štetili njegovom operativnom profitu.

Uprkos snažnoj potražnji tokom cele godine, globalna nestašica poluprovodnika primorala je Volvo i njegove kolege da smanje proizvodnju vozila. Samo ove nedelje, zbog nedostatka, Volvo je morao da zatvori jednu od svojih švedskih fabrika na nedelju dana.

Volvo na berzi u Stokholmu, u većinskom vlasništvu kineske automobilske kompanije Geely Holding, saopštio je da je njegov kvartalni operativni profit pao na 2,1 milijardu švedskih kruna (193,41 miliona dolara) sa 3,3 milijarde pre godinu dana.

Kompanija ima za cilj da do sredine decenije 50% svoje prodaje budu isključivo električni automobili usred promene u celoj industriji u kojoj dobavljači automobila moraju da snose dodatne troškove dok su već pritisnuti naglom inflacijom i rastućim cenama energije.

Ponovo je potvrdio svoj cilj od 50% potpuno električnih automobila u svom izveštaju za treći kvartal.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter