Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Legenda investiranja ne prestaje da zasenjuje strategijom koja uvek radi

Osim Vorena Bafeta, najbogatiji ljudi na svetu doživeli su pad neto vrednosti u prvih nekoliko nedelja 2022.

Do sada ove godine, nedavni pad tehnoloških akcija umanjio je bogatstvo najbogatije osobe na svetu, izvršnog direktora Tesle Elona Maska, za 54 milijarde dolara. Džef Bezos iz Amazona izgubio je 27,8 milijardi dolara, Google Lari Pejdž i Sergej Brin su izgubili više od 12 milijardi dolara, dok je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg izgubio 15,2 milijarde dolara.

Samo jedna od deset najbogatijih osoba na svetu videla je rast svoje neto vrednosti: Bafet, koji je zaradio skoro 2,4 milijarde dolara, čime je njegov ukupni iznos dostigao 111 milijardi dolara. Prema Blumbergovom indeksu milijardera, predsednik i izvršni direktor Berkshire Hathaway je ove nedelje pretekao Zakerberga i vratio se na 6. mesto na svetskoj rang listi bogatstva.

VIX – Indeks volatilnosti je vrlo dobar pokazatelj kada kupiti akcije kompanija

Prošle su četiri godine u stvaranju: Zakerberg je poslednji put nadmašio Bafeta na rang listi bogatstva 2018.

„Prorok iz Omahe nastavlja da ima zlatni dodir iz decenije u deceniju“. „Bafeta će se pamtiti decenijama zbog njegovog nepokolebljivog verovanja u vrednost ulaganja.

“Value investors”, kako Bafet objasnjava, traže akcije koje izgledaju potcenjene i kojima se trguje po nižoj ceni nego što bi trebalo da budu. Štaviše, za razliku od drugih izvršnih direktora, čije je bogatstvo u velikoj meri povezano sa njihovim tehnološkim kompanijama, Bafetov Berkshire Hathaway ima raznolik portfolio koji mu je pomogao da prebrodi nedavne rasprodaje.

Bafet je dugo savetovao investitore da ulažu u indeksne fondove, koji sadrže svaku kompaniju u indeksu i stoga su automatski diverzifikovani. S&P 500, na primer, sadrži imena domaćinstava kao što su Apple, Coca-Cola i Google.

Bafet je za CNBC 2017. rekao da su diverzifikovani indeksni fondovi imali „najveći smisao skoro sve vreme“ za potrošače koji žele da povećaju svoju štednju za penziju.

„Kupujte S&P 500 jeftin indeksni fond na doslednoj osnovi“, rekao je Bafet. „Nastavite da ga kupujete kroz gusto i tanko, posebno tokom tankog.“

Uprkos rasprodaji tehnologije, Muskovo bogatstvo od 216 milijardi dolara drži ga kao najbogatiju osobu na svetu, procenjenu skoro dvostruko više od Bafeta. Takođe, Bafet možda neće dugo biti među prvih 10: prošle godine, milijarder je objavio da je na pola puta donirao svoje bogatstvo dobrotvornim organizacijama i da ne planira da prestane u skorije vreme.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter