Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Lične finansije i efikasno upravljanje novcem- 5 pravila koja će vam promeniti život na bolje!

Lične finansije su važan deo života svakog pojedinca. To podrazumeva upravljanje novčanim sredstvima, unapređivanje finansijskog stanja i postizanje dugoročnih ciljeva poput kupovine nekretnine, sticanja finansijske nezavisnosti ili odlaska u penziju.
Međutim, mnogi ljudi se suočavaju sa teškoćama u vođenju ličnih finansija kako zbog nedostatka znanja, tako i zbog neorganizovanosti ili neadekvatnog planiranja.
Da bi se izbegli problemi prilikom vođenja ličnih finansija, potrebno je da se pridržavate određenih pravila i da radite na unapređenju svojih finansijskih navika.
Ovde ćemo navesti 5 zlatnih pravila kada je u pitanju vođenje ličnih finansija:

  Pregled prihoda i rashoda

  Prvo, važno je da imate dobar pregled svojih prihoda i rashoda. To podrazumeva da znate koliko novca ulazi u vaš budžet i koliko ga trošite.
  Možete to da uradite tako što ćete svaki mesec voditi evidenciju o svim svojim finansijskim transakcijama, bilo da su to plaćanja računa, kupovine ili bilo kakvi drugi troškovi.
  Ovakav pregled vam omogućava da lakše upravljate svojim novčanim sredstvima i da lakše pratite svoje finansije. Takođe, možete da koristite različite finansijske aplikacije ili softvere koji vam omogućavaju da lakše vodite evidenciju o svojim prihodima i rashodima.

  lične finansije

  Evo liste nekih aplikacija za lične finansije i kratak opis svake od njih:

    • Monefy: Ovo je aplikacija za upravljanje ličnim finansijama koja vam omogućava da spajate sve vaše prihode, rashode i račune na jednom mestu. Možete pratiti trošenje svog novca, planirati budžet i imati ukupnu sliku o svom finansijskom stanju.

    • Money Lover: Besplatna aplikacija za upravljanje ličnim finansijama koja vam omogućava da pratite sve vaše finansijske račune kao i svoje investicije.
     Takođe, pruža alate za planiranje budućnosti, uključujući i planiranje penzije.

    • Wallet: Ovo je aplikacija za upravljanje budžetom koja vam pomaže da
     planirate i upravljate svojim novcem. Ima niz alata za praćenje potrošnje i planiranje budžeta, uključujući i podelu novca po kategorijama potrošnje.

    • Toshi Finance: Ovo je aplikacija za upravljanje ličnim finansijama koja vam omogućava da spajate sve vaše finansijske račune i da pratite svoje potrošnje. Takođe, pruža alate za planiranje budžeta i upozorava vas na nadolazeće troškove.

   Ove su samo neke od velikog broja aplikacija za lične finansije koje su dostupne na tržištu.
   Pre nego što odaberete aplikaciju, trebalo bi da istražite različite opcije i odlučite koja najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima.

   Lične finansije i njihovo planiranje

   Drugo zlatno pravilo je da planirate svoje finansije i da se držite svog plana. To podrazumeva da odredite svoje ciljeve i da radite na njihovom ostvarivanju.
   Možete da planirate svoje finansije tako što ćete odvojiti određeni iznos novca za životne potrebe, poput hrane, odeće i režija, a određeni iznos za dugoročne ciljeve poput štednje za penziju ili kupovine nekretnine.
   Da biste imali adekvatan finansijski plan, prvo je neophodno da postavite finansijske ciljeve.
   To podrazumeva da razmislite o tome šta želite da postignete u životu i da odredite koliko novca vam je potrebno da biste to postigli. Možete da odredite ciljeve poput kupovine nekretnine, odlaska u penziju ili sticanja finansijske nezavisnosti.

   Takođe, važno je da se pridržavate svog plana i da ne trošite više novca od onog koji imate. To podrazumeva da se kontrolišete u kupovini i da se suzdržite od nepotrebnih ili skupih stvari.
   Takođe, važno je da se ograničite u potrošnji i da se držite svojih budžetskih ograničenja.

   lične finansije

   Štednja – Zbog čega treba štedeti?

   Treće, važno je da se štedi. Štednja vam omogućava da imate rezerve novca za neplanirane troškove ili da imate sredstva koja možete da iskoristite za dugoročne ciljeve.
   Postoje različiti načini na koje možete da štedite i važno je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara.
   Neki od najčešćih načina za štednju su:

     • Odvajanje određenog iznosa novca od svake plate.
      Ovaj način štednje podrazumeva da odvojite određeni iznos novca od svake plate i da ga stavite na štedni račun ili ga upotrebite za neki drugi cilj. Ovo vam omogućava da postepeno skupljate novac i da ga koristite kada vam je potreban.

     • Korišćenje oročene štednje u banci.
      Ovaj način podrazumeva da odvojite određeni iznos novca i da ga stavite na oročeni štedni račun u banci, što znači da ne možete podizati novac dok ne istekne period oročenja. Ovo vam omogućava da se suzdržite od nepotrebne potrošnje.

     • Investiranje.
      Investiranje vam omogućava da uložite svoj novac u različite finansijske proizvode, poput akcija, obveznica ili nekretnina, i da ostvarite profit od tih investicija. Međutim, investiranje podrazumeva i rizik, pa je važno da se dobro informišete i da birate proizvode u koje ćete investirati svoju štednju.
      Pogledajte besplatnu lekciju o investiranju u akcije na berzi i skini besplatan ebook.

     • Korišćenje štednje u obliku obaveznica.
      Ovaj način štednje podrazumeva da kupite obveznice koje su bez ikakvog rizika a donose određenu kamatu. Ovaj pristup vam omogućava da štedite novac i da ga koristite za kupovinu proizvoda ili usluga u budućnosti.

    štednja

    Poznavanje svojih finansijskih mogućnosti

    Četvrto važno pravilo je da se upoznate sa svojim finansijskim mogućnostima i da budete sposobni da njima upravljate. To podrazumeva da znate koliko novca imate na raspolaganju i da znate kako da ga efikasno trošite.
    Ovo takođe podrazumeva da se upoznate sa različitim finansijskim proizvodima i uslugama, kao što su krediti, štednja ili investicije, i da znate kako da ih upotrebite u svoju korist.

    Konstantno unapređivanje svojih finansijskih navika

    I na kraju, peto zlatno pravilo za vođenje ličnih finansija je da se trudite da unapređujete svoje finansijske navike. To podrazumeva da se trudite da smanjite svoje troškove i da povećate svoje prihode, da se suzdržavate od neodgovornog trošenja novca i da se suočavate sa svojim finansijskim obavezama na vreme.
    Ukratko, vođenje ličnih finansija zahteva disciplinu, organizaciju i planiranje. Ako se pridržavate ovih pravila i ako se trudite da unapređujete svoje finansijske navike, sigurno ćete uspeti da upravljate svojim novčanim sredstvima na efikasan način.

    Naučite šta je berza i kako trgovati akcijama na berzi – pogledajte besplatnu lekciju o investiranju i prijavite se za kurs Investiranje u akcije na berzi.

    Pogledaj i koja su to dva najpoznatija načina za budžetiranje.

    Autor članka:

    Podržite naš rad

    Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

    Najnoviji članci

    Newsletter