POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Mask i eksperti urgiraju da se pauzira razvoj AI na 6 meseci

Elon Musk i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju i rukovodilaca industrije pozivaju na šestomesečnu pauzu u razvoju Sistema koji su moćniji od OpenAI GPT-4, u otvorenom pismu navodeći potencijalne rizike za društvo i čovečanstvo.

U pismu, koje je izdao neprofitni Institut za budućnost života i koje je potpisalo više od 1.000 ljudi, uključujući Maska, poziva se na pauzu u naprednom razvoju veštačke inteligencije dok se ne razviju, implementiraju i revidiraju zajednički bezbednosni protokoli za takve dizajne od strane nezavisnih stručnjaka.

„Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će upravljanje njihovim rizicima biti sigurno“, navodi se u pismu.

U pismu su detaljno opisani potencijalni rizici za društvo i civilizaciju od strane sistema veštačke inteligencije koji su konkurentni ljudima u vidu ekonomskih i političkih poremećaja, te su pozvani programeri koji će raditi sa kreatorima politike i regulatornim vlastima.

Prema registru transparentnosti Evropske unije, Institut za budućnost života prvenstveno finansira Musk fondacija, kao i londonska grupa za efektivni altruizam Founders Pledge i Fondacija zajednice Silicijumske doline.

Zabrinutost dolazi pošto su se policijske snage EU u ponedeljak pridružile zabrinutosti zbog napredne veštačke inteligencije kao što je ChatGPT, upozoravajući na potencijalnu zloupotrebu sistema u pokušajima krađe identiteta, dezinformacije i sajber kriminal.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter