POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Mastercard lansira globalni plan za recikliranje kreditnih kartica

Kompanija za plaćanja Mastercard je u sredu pokrenula globalni projekat za recikliranje kreditnih i debitnih kartica kao deo plana da se spasi milijarde kartica koje se koriste u industriji od završetka na deponijama.

Mastercard je u početku partnerirao sa britanskim kreditorom HSBC Holdings Plc u osam filijala u Velikoj Britaniji. Kompanija je rekla da će banke širom sveta, neke od kojih su već pokrenule lokalne inicijative, moći da se pridruže programu i pomognu u izgradnji ekonomija razmere.

“Pozivamo sve izdavaoce kartica širom sveta da se udruže sa nama, bez obzira u kojoj su regiji, i ponude recikliranje kartica svojim korisnicima”, rekao je Ajay Bhalla, predsednik sektora za sajber bezbednost i obaveštajne poslove u kompaniji Mastercard Inc.

Prema planu, Mastercard će pružiti mašine za uništavanje kartica HSBC-u, svaka od kojih može da primi 10.000 kartica, što je ekvivalentno 50 kg (110 funti) plastike. Kada se napune, kartice će biti prebačene u postrojenje za recikliranje plastike.

Finansijski detalji o planu nisu objavljeni. Pilot-projekat, koji će trajati prvobitno šest meseci, omogućiće korisnicima da recikliraju bilo koju plastičnu karticu, uključujući i one od konkurencije.

“Ovaj pilot-projekat za recikliranje pružiće nam veoma važne uvide i informisaće naše dugoročne planove”, rekao je Hose Karvaljo, šef sektora za bogatstvo i lično bankarstvo u HSBC UK.

Trenutno, Mastercard je rekao da ima oko 3,1 milijardu kartica u opticaju. Svake godine, procenjuje se da industrija proizvodi oko 600 miliona kartica, a svaka od njih ima životni vek od oko pet godina.

Nilson izveštaj, koji analizira industriju, procenjuje da je ukupan broj kartica u opticaju bio skoro 26 milijardi 2022. godine i predviđa da će taj broj do 2027. godine porasti na 28,4 milijarde.

Povećana upotreba plastike stvorila je jedan od najvećih ekoloških izazova u svetu, sa plastičnim otpadom koji završava na deponijama ili zagađuje reke i okeane. Proces proizvodnje plastike takođe predstavlja veliki izvor gasova staklene bašte koji doprinose zagrevanju planete.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter