POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Medvedi kontrolišu tržište: Dow u najgorem kvartalnom nizu od 2015. godine

Dow je pao u petak, zaokružujući svoj najgori kvartalni niz gubitaka od 2015. godine koji je gurnuo akcije na teritoriju tržišta medveda dok su se investitori pripremali za dalje povećanje stope Federalnih rezervi kako bi ohladili inflaciju koja je i dalje vruća.

Dow Jones Industrial Average je pao za 1,7%, ili 490 poena, Nasdaq je pao za 1,5%, a S&P 500 za 1,4%. Sva tri glavna indeksa su pala treći kvartal zaredom.

Indeks cijena rashoda za ličnu potrošnju, preferirana mjera inflacije FED-a, pokazao je da je inflacija porasla više nego što se očekivalo u avgustu. Ovo „pojačava pritisak na [Fed] da ostane na kursu u svojoj borbi protiv inflacije“, rekao je Stifel u belešci.

Potpredsjednik Fed-a Lael Brainard upozorio je u petak da centralna banka ne može prerano promijeniti kurs monetarne politike, rekavši da će monetarna politika morati da bude “restriktivna neko vrijeme da bi bila uvjerena da se inflacija vraća na cilj”

Nakon povećanja stope za 3% za samo šest meseci, FED nastavlja da ponavlja potrebu za daljim povećanjem, izazivajući zabrinutost među investitorima da bi centralna banka mogla da prevaziđe pooštravanje i gurne privredu u duboku recesiju.

Povećanje inflacije, međutim, još uvek nije imalo materijalnog uticaja na potrošača, prema podacima o ličnoj potrošnji od petka, da bi nametnuo materijalnu promenu u potrošnji potrošača, što sugeriše da duboka recesija nije na vidiku.

„Nismo videli tu promenu [u potrošačkim navikama]“, rekao je Brian Mulberri, menadžer portfolija klijenata u Zacks Investment Management-u u intervjuu za Investing.com u petak. „Naš model zarade koji gleda u budućnost pokazuje da kompanije predviđaju snažne procene prodaje.

Sektori rasta kao što su diskrecija potrošača i tehnologija bili su na nišanu, sa ovim poslednjim padom od 31% ove godine, pošto je okruženje rastuće stope pogoršalo raspoloženje investitora o akcijama sa višim vrednostima.

Uprkos brutalnom tromesečju za akcije rasta, Mulberi kaže, da je „prerano“ da se vratimo na rast sa vrednosti akcija jer „stope još nisu u porastu“.

U međuvremenu, front zarade nije učinio malo da preokrene tok negativnih sentimenta jer je Nike posrnuo za skoro 13% nakon kvartalnih rezultata koji su nadmašili očekivanja Volstrita, ali je gigant sportske odeće smanjio svoje izglede na bruto maržu pošto će smanjenje cena biti potrebno za brisanje nivoa zaliha.

Nike je „spustio svoju prognozu bruto marže za 200 baznih poena… zbog potrebe da se agresivno diskontira zalihe u pogrešnom vremenu kao rezultat izazova u lancu snabdevanja“, izjavili su iz Goldman Sachs nakon što su snizili ciljnu cenu kompanije na 98 dolara sa 120 dolara ranije.

U međuvremenu, Micron Technology je bila stabilna jer su investitori odmeravali mekše smernice proizvođača čipova nakon rezultata koji su bili bolji od očekivanih.

Rent-A-Center je pao za 21% nakon smanjenja smjernica za treći kvartal jer je potražnja potrošača bila pod pritiskom slabljenja ekonomskog rasta.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter