Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Meta i Qualcomm potpisuju pakt o prilagođenim čipovima za virtuelnu realnost

Meta Platforms Inc potpisala je ugovor da proizvođač čipova Qualcomm Inc proizvodi prilagođene čipsetove za svoje Quest uređaje virtuelne realnosti (VR), objavile su kompanije na konferenciji potrošačke elektronike u Berlinu u petak.

Inženjerski i proizvodni timovi obe kompanije radiće zajedno na proizvodnji čipova, pokretanih Qualcommovim Snapdragon platformama, navodi se u saopštenju.

Sporazum pokazuje zavisnost Mete, poznate kao Facebook do prošle godine, od Qualcommove tehnologije čak i dok pokušava da razvije sopstveni silicijum za svoje uređaje virtuelne, proširene i mešovite stvarnosti.

„Za razliku od mobilnih telefona, izgradnja VR donosi nove višedimenzionalne izazove u prostornom računarstvu, troškovima i faktoru oblika“, rekao je izvršni direktor Meta Mark Zakerberg u video poruci.

„Još uvek smo u ranim fazama metaverzuma i ova vrsta duboke tehničke integracije će pomoći da VR postane multifunkcionalna računarska platforma“, rekao je on.

Meta mnogo ulaže u tehnologije kao što su prolazne naočare i naočare sa proširenom stvarnošću dok pokušava da oživi Zakerbergovu viziju metaverzuma, koncept koji uključuje impresivan skup digitalnih svetova.

Već godinama se oslanja na Qualcommove čipove za svoje VR uređaje, uključujući i najnovije Quest2 headset.

Čipseti proizvedeni kroz saradnju neće biti ekskluzivni za Metu, već će biti optimizovani posebno za Questove sistemske specifikacije, rekao je portparol Mete Tajler Ji.

Finansijski uslovi posla nisu objavljeni.

Sporazum pokriva samo VR uređaje, rekao je Iee, a Meta će nastaviti da radi na razvoju nekih od sopstvenih silicijumskih rešenja.

“Moglo bi da bude situacija u kojima koristimo silicijum koji je dostupan na polici ili radimo sa industrijskim partnerima na prilagođavanjima, dok takođe istražujemo sopstvena nova silicijumska rešenja. Takođe mogu postojati scenariji u kojima koristimo i partnerska i prilagođena rešenja u istom proizvodu,” rekao je Yee.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter