POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Microsoft i Activision prodaju prava za strimovanje!

Proizvođač “Call of Duty” igara, Activision Blizzard, će prodati svoja prava na emitovanje van Evrope kompaniji Ubisoft Entertainment kako bi ostvario najveći dogovor u svetu video igara van britanskih regulatora, rekao je potencijalni vlasnik Microsoft u utorak.

Britanska regulatorna agencija za konkurenciju i tržište (Competition and Markets Authority – CMA) je jedina regulatorna agencija koja je blokirala dogovor između Microsofta i Activision vredan 69 milijardi dolara, čime je testiran njen uticaj nakon Bregzita.

Microsoft je u utorak izjavio da veruje da je njegov novi predlog “značajno drugačija transakcija” i da očekuje da će proces pregleda od strane CMA biti završen pre 18. oktobra.

CMA je u saopštenju navela da će “revizija transakcije omogućiti Ubisoftu da komercijalizuje ova prava drugim pružaocima usluga cloud gaminga (uključujući i samog Microsofta)”.

Akcije Ubisofta listane na berzi u Parizu su porasle za 6,5% u 07:23 GMT, što ih čini najboljim dobitnikom na pan-evropskom indeksu STOXX 600.

Britanski regulator je u julu neuobičajeno odlučio da ponovo otvori istragu o dogovoru nakon što je Microsoft rekao da prihvaćene obaveze od strane Evropske unije i novi sporazum sa Sony-jem predstavljaju bitnu promenu.

Međutim, u utorak su rekli da ne prihvataju razloge koje je izneo Microsoft, prisiljavajući američkog giganta da se vrati sa novim dogovorom kako bi se suočio sa zabrinutošću oko konkurencije na novom tržištu strimovanja preko oblaka.

Prema novim uslovima, Microsoft neće moći ekskluzivno da objavljuje igre kompanije Activision Blizzard na svojoj sopstvenoj platformi za strimovanje preko oblaka – Xbox Cloud Gaming – niti ekskluzivno da kontroliše uslove licenciranja igara kompanije Activision Blizzard za konkurentske usluge.

Nova transakcija se bavi pravima za strimovanje van Evropskog ekonomskog prostora, što odražava činjenicu da je Brisel već odobrio dogovor.

Međutim, Ubisoft će dobiti i neekskluzivnu licencu za evropska prava igranja igara kompanije Activision, što će omogućiti francuskoj grupi da takođe strimuje prava u EU.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter