POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Microsoft pada 3% zbog planova o ubrzanju ulaganja u veštačku inteligenciju i cloud usluge; analitičari ostaju pozitivni

Microsoft Corporation je objavio bolje rezultate od očekivanih za fiskalni četvrti kvartal, vođen rastom u cloud computing poslovanju.

Međutim, akcije Microsofta su pale oko 3.2% na početku trgovine u sredu, nakon što je CFO kompanije upozorio na konferenciji za novinare o zaradi da se očekuje povećanje kapitalnih izdataka tokom narednih nekoliko kvartala dok Microsoft juri da zadovolji snažnu potražnju za veštačkom inteligencijom.

“Za FY ’24, uticaj će biti usmeren ka H2. Da bismo podržali rast naše Microsoft Cloud platforme i potražnju za našom AI platformom, ubrzaćemo investicije u našu cloud infrastrukturu”, rekao je CFO na konferenciji.

Microsoft je objavio zaradu od 2,69 dolara po akciji sa prihodom od 56,2 milijarde dolara. Analitičari koje je intervjuisao Investing.com predviđali su zaradu od 2,55 dolara po akciji sa prihodom od 55,44 milijarde dolara.

“Organizacije se ne pitaju samo kako, već koliko brzo mogu primeniti ovu sledeću generaciju AI kako bi se bavile najvećim prilikama i izazovima s kojima se suočavaju – na siguran i odgovoran način”, rekao je Satya Nadella, predsednik i izvršni direktor kompanije Microsoft.

Prihod u produktivnosti i poslovnim procesima je porastao za 12% na 18,3 milijarde dolara, a cloud poslovanje, uključujući Azure cloud poslovanje, je poraslo za 15% na 24 milijarde dolara.

Azure je porastao za 26% u FQ4, u skladu sa procenama analitičara. Na konferenciji, Microsoft je najavio rast Azure-a od 25-26% za ovaj kvartal. Za FQ3, Azure je porastao za 31%.

“Ostajemo fokusirani na vođenje nove AI platforme, pomažući korisnicima da koriste Microsoft Cloud kako bi dobili najveću vrednost od svoje digitalne potrošnje i ostvarivanje operativnog poluge”, dodao je Nadella.

Analitičari iz Bank of America smatraju da je skup ciklus investicija u veštačku inteligenciju “opravdan s obzirom na priliku”.

“Smatramo da su rezultati za četvrti kvartal i izgledi potvrda da je Microsoft ispred krivulje u oblasti veštačke inteligencije. Ponude sa AI mogućnostima na Azure i Office platformama verovatno će doneti značajan porast prihoda i operativnog dohotka u razmerama”, naveli su analitičari u svom izveštaju.

Analitičari iz Goldman Sachsa veruju da će blisko-debata biti usmerena na vreme kada će se ove povećane investicije isplatiti.

“Microsoft ima snažan dosije koji potvrđuje da je ubrzanje kapitalnih izdataka uslovljeno povećanim poslovnim poverenjem. Nakon ciklusa investicija, postoji period bruto i operativnog poluge uz ubrzani rast prihoda (kao što je bilo od FY16). Osim toga, Microsoft je u mogućnosti da ostvari rast prihoda i zarade u dvocifrenom procentu uprkos povećanju kapitalnih izdataka i oko 200bps pada GM u FY24”, napisali su analitičari.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter